UREĐENJE DOMA

Kakvu staklenu opeku odabrati?

Bionic
Reading

Staklena opeka učestalo se koristi u interijerima i eksterijerima. Različite dimenzije, načini ugradnje, vrste stakla i boje omogućit će vam da primjenom staklene opeke oblikujete atraktivne zidne, podne i krovne površine koje će propuštati svjetlost i ukrašavati prostor u kojem se nalaze

Staklena opeka se može ugrađivati klasičnim sustavom s mortom. Za ovakav način ugradnje je potrebna masa za zidanje i fugiranje, betonsko željezo te plastični križići, kojima se osigurava željena debljina fuge. Sustav suhe ugradnje sa silikonom zahtijeva uz staklenu opeku i aluminijski okvir. Na tržištu se mogu naći različiti sustavi suhe ugradnje po principu 'uradi sam'. Željeni sustav izvedbe treba biti prilagođen prostoru, veličini otvora i konačnim efektima koji se žele postići.

Osim navedenih sustava, u ponudi su i gotovi paneli, koji su izvedeni s aluminijskim okvirom, drvenim okvirom ili bez okvira, uz mogućnost ugradnje PVC otklopnog prozora, koji zamjenjuje jednu, dvije, tri ili četiri opeke. Staklena opeka se može postavljati na suho bez upotrebe cementnog morta ili ljepila u modularnom sistemu. Postavlja se u drveni okvir koji se izrađuje po mjeri otvora. Ovakav sistem preporučljiv je samo za unutarnje suhe prostore.

Uz standardnu staklenu opeku, na našem tržištu se nudi i LED svjetleća staklena opeka, koja se izrađuje po narudžbi u različitim bojama. Na ovaj način staklena opeka postaje svjetleće tijelo u prostoru i time dobiva dodatnu dekorativnu ulogu. LED svjetleća staklena opeka je atraktivna za vanjske i unutarnje prostore u kojima se žele postići kvalitetni svjetlosni efekti.

Neutralna staklena opeka osigurava najbolji prolaz svjetlosti. Jednostrano ili obostrano matirana, staklena opeka će omogućiti maksimalnu privatnost zbog netransparentnosti, a obojena posebne efekte zbog kromatskog isijavanja prema tonu odabrane boje. Kombinacijom različitih vrsta staklene opeke, može se postići povećani prolaz prirodne svjetlosti uz osiguranje intimnosti i kolorističkih efekata.

Staklena opeka može se koristiti i za vanjske zidove na kojima se želi postići maksimalna toplinska izolacija, jer zračna komora u unutrašnjosti staklene opeke osigurava iste rezultate kao dvostruko ostakljena vrata i prozori. Opeka je također preporučljiva na mjestima gdje je potrebna dobra zvučna izolacija, jer svojom masom i zračnom komorom osigurava povećanu vrijednost zvučne izolacije.

Vezano uz sigurnost, potrebno je naglasiti da je staklena opeka izuzetno siguran materijal za ugradnju u sve vrste prostora. Naime, debljina površine stakla, ponovno pečenje i točnost zavarivanja, garantiraju stabilnost zida od staklene opeke. Tlak u unutrašnjosti opeke manji je od atmosferskog, pa to garantira da komadi stakla prilikom loma teže skupljanju prema unutrašnjosti opeke, a ne prema van. Staklena opeka izuzetno je otporna na pritisak, nagle promjene temperature i pripada u kategoriju nezapaljivih materijala.

Staklena opeka ima nezamjenjivo mjesto u modernoj arhitekturi, a njezina osobita svojstva još više dolaze do izražaja u kombinaciji s drugim materijalima, (npr. ugradnja staklene opeke u zid obložen kamenom ili drvom). Staklenom opekom se vrlo jednostavno mogu slagati poligonalne i radijalne forme zidova koje izgledaju vrlo atraktivno u prostoru.

Zid od staklene opeke vrlo je praktičan za održavanje u vlažnim uvjetima, pa je preporučljiv za primjenu u kupaonicama i kućnim spa prostorima. Staklenu tuš pregradu zamijenite onom od staklene opeke. Ako planirate povezati prostor spavaće sobe i kupaonice, povežite ih, odnosno odijelite staklenom opekom, koja može biti i kolorirana. Efekti će biti odlični.

Iskoristite sve mogućnosti staklene opeke, kojima se podiže vrijednost prostora u kojem se nalazi. Staklena opeka ispunjava sve zahtjeve suvremenih interijera i eksterijera u funkcionalnom i estetskom smislu i zato je i dalje omiljeni materijal vodećih arhitekata.


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr