RECEPT

Punjeni patlidžani

02.04.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Ovaj orijentalni recept prepun mirisnih začina zahtijeva malo više pripreme, ali je zato krajnji rezultat vrijedan je uloženog truda i vremena

Sastojci za četiri osobe:

2 glavice luka
3 češnja češnjaka
10 žlica maslinova ulja
3 žličice suđene majčine dušice
3 žličice mljevenog kumina
1/2 žličice cimeta u prahu
1 velika konzerva rajčica (800 g)
100 ml suhoga crnog vina
2 žličice povrtnog temeljca (u zrnu)
1 žličica sjemenki komorača
prstohvat pul papra
100 g srednje fino mljevenog bulgura
300 ml povrtnog temeljca
2 patlidžana (oko 700 g)
1 svežanj peršina
200 g ovčjeg sira (feta)
sol | papar
2 žličice meda
1 žlica balzamičnog octa (aceta balsamica)
50 g grožđica
100 g svježeg sira

Vrijeme pripreme: oko 1 sat
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta
Kalorijska vrijednost obroka: oko 605 kcal

Priprema:

Glavice luka i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte 2 žlice maslinova ulja i na njemu popržite polovinu luka dok ne postane staklast. Dodajte trećinu češnjaka, po 2 žličice majčine dušice i kumina te cimet i kratko popržite. Dodajte rajčice iz konzerve s tekućinom, vino i temeljac od povrća. Ostavite neka lagano kuha.

U drugom loncu zagrijte 2 žlice maslinova ulja i na njemu popržite preostale kockice luka. Dodajte
preostali češnjak, sjemenke komorača, preostale začine i bulgur te pržite 2 minute stalno miješajući. Ulijte temeljac, sve zakuhajte i ostavite neka kuha 5 minuta. Poklopite i 20-ak minuta ostavite na slaboj vatri da nabubri.

Patlidžane prepolovite i izdubite. Pritom ostavite rub širok oko 1 cm. U tavi zagrijte 2 žlice ulja i popržite ih 2 minute s obiju strana. Izvađeno meso patlidžana usitnite i kratko popržite u tavi na 2 žlice maslinova ulja.

Pećnicu zagrijte na 200 °C (s ventilatorom 180 °C). Peršin operite i osušite. Listove otrgnite i sitno nasjeckajte. Razdrobite 100 g ovčjeg sira. Sir s mesom patlidžana i trećinom peršina dodajte bulguru, posolite i popaprite.

Polovice patlidžana posložite u kalup za složenac i napunite smjesom od bulgura. U zagrijanoj pećnici (sredina) pecite 15 minuta. 6 Umak od rajčice izradite u pire, dodajte mu med, ocat i grožđice i ostavite neka još lagano kuha.

Preostali ovčji sir pomiješajte sa svježim sirom i začinite polovinom preostalog peršina, solju i paprom. Nakon 15 minuta pečenja smjesu podijelite na patlidžane. Preostalo ulje izlijte u kalup za složenac i pecite još 15 minuta.

Ukuhani umak posolite i popaprite. Kad poslužujete, na svaki tanjur stavite malo umaka od rajčice, na njega stavite polovicu patlidžana i pospite preostalim peršinom.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Vegetarijanska kuhinja iz cijelog svijeta' u izdanju Mozaik knjige.