VIŠE IM NIJE VAŽNO

O čemu muškarci prestanu brinuti kad postanu očevi

24.11.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Roditeljstvo nas sve manje-više mijenja iz temelja. Prioriteti se mijenjaju, stvari koje su vam izgledale iznimno bitne postaju gotovo nevažne, a baš poput mama i tate, dolaskom bebe, doživljavaju potpunu metamorfozu i usvajaju nove, a odbacuju stare navike

Nisu samo žene te kojima se ulogom mame potpuno promijeni život. I prioriteti muškaraca dolaskom bebe mijenjaju se iz temelja. Evo zbog čega se oni više ne brinu.

Spavanje

I dok im je prije možda trebalo osam do deset sati kvalitetna sna, kad stigne beba, očevi su zahvalni i za samo šest sati sna u komadu. Naravno, kad beba zaspe, ne liježu odmah u krevet jer žele zadržati osjećaj da imaju život i izvan roditeljske uloge. Taj sat ili dva mira posvetit će se čitanju novih vijesti, surfanju internetom ili okretanju programa na TV-u.

Gledanje filmova
Dobro staro izležavanje i gledanje svih novih filmskih uradaka zahtijeva minimalno sat do dva potpune predanosti, a slobodno vrijeme, kad imate dijete ima sasvim novo značenje. Filmovi u novom ekonomičnom rasporedu vremena ne zauzimaju baš preveliku vrijednost.

Vrijeme za objed
Kada ćete vi jesti, postaje manje bitno jednom kad dobijete dijete. Raspored hranjenja i obroka organiziran je prema djetetovim potrebama, a roditelji obično uspiju u miru pojesti tek kad dijete zaspe. Očevi, baš kao i majke, jedu kad stignu, a ne više kad su gladni.

Dijete je važnije od vlastite zabave
Stići na vrijeme
Možda su spadali u skupinu muškaraca koji uvijek dolaze na vrijeme, no kad postanu očevi, htjeli oni to ili ne, i ta dobra navika nestaje. Parovi se onda obično drže parole bolje stići kasnije nego nikako. Ovo bi i drugi trebali razumjeti.

Planovi za vikend
I dok su prije znali cijeli tjedan planirati muška druženja, utakmice, odlazak u kino s dragom, vikend-planovi, kad postanete otac, ne postoje. Možda samo oni kada otići na plac po svježe namirnice, obaviti kupnju za tjedan koji nas čeka i družiti se sa svojom obitelji. Hoće li to biti jedan opuštajući vikend i punjenje baterija ili nešto slično cijelom danu na poslu. Procijenite sami.

Kontrola nad svojim životom
Prije djeteta većina ljudi obično vjeruje da ima određenu kontrolu nad svojim životom. Nakon što dobijete dijete, kontrola života svodi se na kontrolu svoga djeteta. Ako uspijete preživjeti dan da nešto ne razbije, da ne prožvače pola televizijskog kabla koji viri iza police, na kraju dana bit ćete ponosni jer je sve relativno dobro prošlo.