BRAĆA BAŠ I NE

Sestre nas čine sretnijima i optimističnijima

02.04.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Odrastanje s barem jednom djevojčicom u obitelji pomaže ljudima da se lakše nose s problemima, dokazali su psiholozi u najnovijoj studiji. No, kad su dečki u pitanju, to pravilo ne vrijedi

Djevojčice povezuju svoje voljene i ohrabruju ih na jasnije izražavanje osjećaja, vjeruju znanstvenici. Profesor Tony Cassidy sa Sveučilišta u Ulsteru, koji je provodio ovo istraživanje zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Leicestereu, vjeruje da sestre doprinose boljem mentalnom zdravlju.

'Sestre nas nagone da otvorenije komuniciramo i povezujemo se u obitelji. Braća, s druge strane, imaju suprotan efekt. Emocionalno izražavanje je osnova dobrog psihološkog zdravlja, a sestre u obitelji upravo to promiču', tvrdi prof. Cassidy.

Djevojčice koje imaju sestre su neovisnije i više im je stalo do uspjeha. Taj je efekt još snažniji kod djece razvedenih roditelja, što sugerira na to da se sestre više oslanjaju jedna na drugu i pružaju si podršku kad su im roditelji razvedeni.

Profesor Cassidy rekao je da najgore prolaze dečki koji imaju samo braću: 'Možda je to zbog toga što dečki imaju prirodnu tendenciju da ne razgovaraju o problemima. Kad su u kući samo dečki, oni onda šute i ne diskutiraju o stvarima koje ih muče. Djevojčice, s druge strane, čine upravo suprotno.'

Istraživanje je provedeno na 571 odrasloj osobi u dobi od 17 do 25 godina. Jedinci su negdje u sredini što se tiče optimizma i sreće. Znanstvenici tvrde da jedinci imaju snažnu komunikaciju izvan doma. Pokazalo se i da imaju jednaku društvenu podršku kao i djeca s braćom i sestrama, ali ona ne dolazi od obitelji već od okoline.