Obitelj i dom ZAŠTITNIČKI RASPOLOŽENI RODITELJI

Danas se tek svako deseto dijete igra vani

  • Autor: G. R.
  • 2.4.2009 10:54:49
  • 2.4.2009 9:38:36

Roditelji su postali toliko zaštitnički raspoloženi da se samo jedno od desetero djece danas redovito igra vani u parku, na polju, šumi ili vrtu, pokazalo je britansko istraživanje

Istraživanje koje je provela organizacija Natural England pokazalo je da su današnja djeca uskraćena za nedužna zadovoljstva koja su do prije desetak godina bila posve normalna i, dapače, poželjna, poput penjanja po drveću, izrade kolačića od blata i sličnih dječjih igrica.

Glavni krivci za to su roditelji koji se ponašaju previše zaštitnički, a 81 posto djece kaže da bi željelo imati više slobode i igrati se na otvorenom. Čak i kad im roditelji to dopuste, samo njih 20 posto smije se određeno vrijeme igrati bez nadzora odrasle osobe.

Upravo zato stručnjaci upozoravaju roditelje da danas odgajaju djecu pod staklenim zvonom, uskraćujući im neovisnost, stjecanje iskustava i obrazovanje koje stječu istražujući vanjski svijet.

Istraživanje je obavljeno na 1.150 odraslih osoba i 502 djece u dobi od sedam do 11 godina, te je pokazalo da je 40 posto danas odraslih imalo priliku igrati se vani u djetinjstvu. Tek 24 posto današnje djece igra se u prirodi, a u ispitivanje su uključena i ona koja žive u njezinoj neposrednoj blizini.

Većina roditelja, njih 85 posto, rekla je da bi voljela da se njihova djeca mogu slobodno igrati vani bez nadzora, ali se boji da bi im mogle nauditi nepoznate osobe ili ih pregaziti auto.

Organizacija Natural England započela je kampanju tijekom koje će u sljedeće tri godine preko milijun djece potaknuti da posjete farme i prirodne rezervate te da se počnu baviti vrtlarstvom. Stephen Moss, Britanac koji se bavi ovom problematikom, izjavio je: 'Briga za sigurnost djece je sama po sebi razumljiva, ali kada djeca ne mogu izaći van i slobodno istraživati svijet prirode, riskiramo odgajanje generacije djece čije će iskustvo definirati isključivo internetske stranice i kompjutorske igrice.'


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više