Obitelj i dom NOVA TEORIJA

Svađe pred djecom mogu biti korisne

  • Autor: K. D.
  • 1.4.2009 7:48:51
  • 1.4.2009 7:35:48

Nova studija o posljedicama roditeljskih svađa pred djecom ide protiv svih dosadašnjih teorija o njihovoj štetnosti. Ako su konstruktivne i nenasilne, uče djecu kako rješavati konflikte i dolaziti do kompromisnih rješenja

Studija objavljena u američkom časopisu za dječju psihijatriju sugerira da djeca imaju itekakve koristi od prisustvovanja roditeljskim svađama. Treba, doduše, odmah upozoriti da se tu ne ubraja fizičko nasilje, međusobno psovanje, plač ili zloba.

Svjedočeći razrješavanju konflikta odraslih djeca uče kako se ponašati u sličnim situacijama sa svojim vršnjacima te se pripremaju za budući život s partnerom. Prema studiji, sukobi koji mogu biti pomiješani i s određenom dozom ljutnje daju klincima lekciju kako doći do prihvatljivog rješenja kompromisom.

'Zaključak da svi bračni sukobi ne moraju biti pogubni po psihu djeteta dolazi kao veliko olakšanje', kaže Alan E. Kazdin, profesor psihologije i dječje psihijatrije na Sveučilištu Yale.

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Rochesteru uključila je promatranje 235 obitelji s djecom između pet i sedam godina. Na snimljenim materijalima tipičnih bračnih svađa odmah je uočena razlika između konstruktivnih sukoba gdje je očito da partneri kroz svađu žele doći do zajedničkog rješenja te se čak u međufazama sukoba međusobno komplimentiraju i onih gdje u igru ulazi nasilje, psovanje i 'podizanje zidova', što kod prisutne djece rađa agresiju s jedne ili depresiju s druge strane.

U svakom slučaju, roditeljska paranoja da djeca ne smiju vidjeti nijedan njihov problem ili sukob onemogućava ih da se nauče kasnije nositi s konfliktnim situacijama u životu. No i tu treba biti oprezan. Raspravljanje o financijama ili o emocionalnom odnosu partnera pred potomstvom, smatra se u studiji, poželjno je ostaviti za vrijeme kada odrastu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više