MALI KORACI

Preuzmite kontrolu nad vlastitim financijama

16.10.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Kako biste postigli cilj da kroz kreditnu krizu prođete sa smiješkom, vrijeme je da se priberete. Duboko udahnite, odlučite čime se više nećete zamarati i umjesto toga bavite se aktivnostima koje vas vesele i pomažu vam da napunite baterije

Prvo što valja učiniti je izbaciti sve suvišno iz svog života, riješiti se balasta, nepotrebnih stvari koje vam crpe energiju i troše vrijeme. Krajnje je vrijeme i da načinite popis onoga što više nikada ne trebate ponovno kupiti, savjetuje engleska spisateljica Janet Street-Porter u svojoj knjizi 'Ne daj da te se**onje poraze' u izdanju Profila.

Siguran posao stvar je prošlosti. Umjesto kukanja, treba se pomiriti s time da ćete morati manje trošiti kako biste možda čak uspjeli i nešto sitno uštedjeti za slučaj da sve pođe po zlu i ostanete bez posla. To nije nikakva kazna, trebalo bi vas veseliti ako što bolje iskoristite svoju zaradu. No morate biti realistični u vezi količine vremena i truda koje možete posvetiti štednji da vam ne dozlogrdi i ne postane kontraproduktivno.

Kako uštedjeti?
Morate posvetiti malo vremena tome da izračunate koliko novca zarađujete i kakvi su vam troškovi – što je malo kompliciranije od čitanja bankovnih izvoda. Morate prikupiti sve račune u jednom mjesecu (ili tri ako neke račune plaćate kvartalno), razmotriti na što sve trošite i podijeliti troškove u kategorije: osnovne, poput stanarine ili kredita, goriva i računa, iznosa koji svakog tjedna trošite na hranu i troškove prijevoza te troškove za telekomunikacije.

Naposljetku, napravite popis luksuza poput novih cipele, CD-a, parfema i tračerskih časopisa koje ste kupili. U konačnici ćete imati bolju predodžbu o tome možete li na nekim područjima uštedjeti, koliko mjesečno možete izdvojiti za stvari koje vam nisu nužne, poput kozmetike, odjeće, knjiga i DVD-a.

Planirajte uštedjeti neki manji iznos za dugoročne ciljeve poput odmora i darova. Zaradu držite na jednom računu, otvorite drugi za sve trajne naloge i režijske troškove i treći na koji ćete sami sebi svakog tjedna isplaćivati malu plaću. To će biti vaš džeparac. Sve to zvuči puno kompliciranije nego što jest.

Otvorite trajne naloge na kreditnoj kartici kako biste izbjegli plaćanje zateznih kamata zbog kašnjenja u plaćanju, bez obzira na to koliko malen iznos bio.

Svakog dana učinite neku sitnicu da uštedite novac. Spavat ćete kao beba!
Preuzmite nadzor kad kupujete
Eliminirajte onaj impulzivan očajnički čin kad kupite nešto u panici i zbog toga se uvalite u dug koji ste mogli izbjeći. Kad je riječ o kupnji hrane, možete kupovati na dva načina: trajne osnovne namirnice kupovati na veliko, a pokvarljivu robu kupovati jednom tjedno za gotovinu. Vino možete nabaviti u diskontu u koji možete otići jednom u dva mjeseca. Klonite se preskupe dizajnerske kozmetike – preparate za kosu, šminku i kozmetiku kupujte u supermarketima i drogerijama.

Ako jedete vani, možete uštedjeti pijući kućno vino i vodu iz pipe. Nađite se s prijateljima odmah nakon posla i jedite rano navečer (prije 19 sati), kad većina lokala ima neku jeftinu ponudu.

Prerežite kreditne kartice
Ako ste uistinu odlučni u tome da ne prekoračite budžet, možete koristiti kreditne kartice, no odredite jako nizak kreditni limit, a ako vam ponude njegovo povećanje, odbijte. Koristite samo jednu kreditnu karticu – tako ćete uštedjeti na članarini – ili rabite isključivo debitne kartice.

Trošenje izaziva snažnu ovisnost i potrebne su godine da se od njega odviknete. Nametnuli su nam uvjerenje da trebamo novu odjeću, nove torbe i nove cipele kako bismo impresionirali ljude. Vjerujte mi, kaže Janet Street-Porter, oni ih uopće ne primijete. Novi ruž za usne imat će posve isti učinak.