'LJUBAVOLOGIJA U PRAKSI'

Ubija li brak ljubav?

13.10.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Svoja saznanja o razbijanju zabluda u partnerskim odnosima, mladi hrvatski spisatelj self help literature Bruno Šimleša sinoć je u dvorani kina Europa podijelio s publikom na svom drugom predavanju u sklopu ciklusa od 10 predavanja pod nazivom 'Ljubavologija u praksi', za koje se ponovno tražila ulaznica više

Šimleša se u krcatoj dvorani zagrebačkog kina Europa pred okupljenom publikom vrlo raznolikog sastava u kojoj su ipak prevladavale pripadnice ženskoga spola, između ostaloga dotaknuo i uvriježene teze da brak na neki način ubija ljubav.

'Takvo nam mišljenje nameće praksa sama po sebi. Iako to, naravno, nije točno, kad gledamo oko sebe ljude u braku, katkad nam se čini da je ljubav zbilja nestala ulaskom u taj odnos. Imamo dojam da su partneri prije bili povezaniji te da su emocije na neki način izblijedjele. Zbog čega je to tako? Partneri se ulaskom u brakprestanu truditi jer smatraju da su ostvarili ono što su željeli. Više nema romantičnim trenutaka, nema spojeva, nema prepoznavanja lijepih stvari u partneru, padaju maske, glume više nema… Kao da se prestanemo truditi jer smo nekoga osvojili i naša misija je obavljena. Zbog toga se čini da brak ubija ljubav, no to nije tako. Ovo se, dakako, ne odnosi sva parove, ali na veliku većinu. No zbog toga odnos moramo konstantno razvijati i obogaćivati', kazao je Bruno Šimleša.

Upozorio je i na jednu drugu veliku zabludu u ljubavnim odnosima kojoj su posebice sklone žene, no nije pravilo – vjerovanje da možemo nekoga promijeniti, modelirati, jer 'on ima potencijala'. Dodao je da se tu radi o tzv. fenomenu 'partnera projekata' te da takve odnose vole osobe koje i same sebe smatraju nezavršenim projektom na kojem treba raditi.

Nema veze što nemamo iste interese ili što smo toliko različiti. Pa promijenit će se on. Ja ću ga izvesti na pravi put, ovo smo toliko puta čuli od mnogih žena, no, naravno, tome su katkad skloni i muškarci. To su osobe koje vole reći da rade na sebi. Koliko vas je u tome uspjelo?' rekao je Šimleša pozvavši žene u publici da one koje su u tome uspjele podignu ruku, na što se samo nekoliko pripadnica ljepšega spola bojažljivo odazvalo.

Bruno Šimleša

Šimleša smatra da nije problem u tome kad partneri pozitivno utječu jedno na drugoga, već kad jedan partner u tom odnosu preuzme kontrolu.

'Tako nastaje neravnopravni odnos profesor/učitelj, roditelj/dijete, doktor/pacijent… Najljepše što netko može napraviti za vas jest da vam pomogne razmotriti opcije te da sami donesete odluku, a ne da vas vodi za ručicu', uvjeren je Šimleša.

Dodao je da je važno da se osobe, iako ne moraju biti po svemu slične, slažu oko ključnih životnih interesa (odnos prema npr. životu, vrijednostima, duhovnosti, obitelji, djeci i sl.).

Između ostaloga, Šimleša se dotaknuo i česte zablude vezane uz ljubomoru i posesivnost koju su mnogi skloni pripisati izrazu ljubavi.

'Mnogi znaju reći: Pa bolje i to nego da je moj partner ravnodušan. No, to je znak da vam je taj odnos previše važan i da je previše razvijen. To nije znak ljubavi, već nam je taj odnos previše važan. Zbog toga, mi moramo njegovati i druge tipove ljubavi, prema samome sebi, prema članovima obitelji, vlastitim interesima', poručio je Bruno Šimleša.

Treće predavanje iz ciklusa pod nazivom 'Ljubavologija u praksi' bit će održano u srijedu, 16. studenoga, a bit će riječi o tome što je potrebno za stvaranje istinske ljubavne veze.