LJUBAV U DOBA DUGA

Jeste li financijski nevjerni u braku?

11.10.2011 u 08:09

Bionic
Reading

Neke osobe od svog partnera kriju da imaju velik dug ili da su gotovo pred bankrotom. Jedna od četiri oženjene osobe u Sjedinjenim Državama neće reći svom partneru da ima financijskih problema, pokazuje jedno istraživanje. Nikad nije dobro tajiti svoje novčane probleme, ali u doba krize to može razoriti brak

Koji je glavni razlog za to što će neki partneri zadržati samo za sebe neugodnu istinu o financijskim problemima koji mogu utjecati na cijelu obitelj? Supružnici se boje da bi se njihov bračni parter mogao brinuti zbog toga (devet posto), ključna je i činjenica da partner prije nije znao da dug (osam posto) i bojazan da bi to moglo ugroziti vezu (sedam posto), pokazuju rezultati ankete koju citira CNN.

Iako je razumljiva želja da se minimalizira potencijalni konflikt u braku, je li takozvana 'financijska nevjera' odgovor? Studija koju je proveo Jeffrey Dew sa Sveučilišta u Utahu utvrdila je da su sporovi i svađe oko financija najbolji signal neminovnog i brzog razvoda. Jedini ključ da se izbjegne takav rasplet je otvoren i iskren razgovor o financijskim problemima, kaže za CNN psihijatrica dr. Gail Saltz.

'Novac predstavlja moć. Tu je riječ o tome tko ima kontrolu u vezi ili braku', kaže Saltz, dodajući da novac raspoređujemo na isti način na koji smo naučili u obitelji dok smo odrastali – što je još jedan razlog zašto bi tom problemu trebalo pristupiti odgovorno i suptilno. Ona je u svojoj praksi vidjela slučajeve kada je osoba krila od partnera da ima desetke tisuće dolara duga ili da je bankrotirala.

Saltz ističe da ljudi moraju shvatiti da je iracionalno pokušati skrivati financijske informacije od svog partnera – zbog toga se doista može raspasti brak. A razvod je u svemu tome najmanje jeftin!