MLAĐE JE SLAĐE?

On je mlađi, ona starija: može li brak preživjeti?

12.10.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Braku Ashtona Kutchera (33) i Demi Moore (48) nisu ni prije sedam godina davali puno šanse, dok je istodobno malo tko imao primjedbu na brak Michaela Douglasa i Catherine Zeta-Jones. Zašto nam još uvijek brakovi 'prosinac-svibanj' nisu postali potpuno prihvatljivi

Nije čudno što je brak Demi Moore i Ashtona Kutchera u krizi! Kad su se vjenčali u rujnu 2005. Demi je imala 42, a Ashton 27 godina i već tada je malo tko vjerovao da će njihov brak potrajati. Demi u 48. godini izgleda fantastično, a Ashton se dobro slaže s njezino troje djece, no mnogi su se pitali hoće li, prije ili kasnije, njihova dobna razlika postati problem, piše Huffington Post.

Iako razlika od 15 godina nema vjerojatno nikakve veze s Ashtonovom navodnom nevjerom (naime, ili varaš ili ne varaš u braku), statistike su bile protiv njih od samog početka. Nemilosrdne brojke pokazuju da većina brakova u kojima je žena mnogo starija od muža često završava razvodom. Ne može se poreći da takvi parovi nisu neko vrijeme sretni (sasvim sigurno se činilo da su Demi i Ashton sretni), no studija iz 2006. godine koju su proveli američki znanstvenici Sandra L. Caron i Nichole R. Proulx pokazuje da su žene koje su desetljeće ili više bile starije od svojih muževa priznale da su osjećale određenu nesigurnost zbog starenja. Nesigurnost, treba li ponavljati, ima razoran utjecaj na odnose. Također, parovi su osjetili da su bili stigmatizirani od okoline, a posebno je društvo bilo nemilosrdno prema ženama. 'Parovi u kojima su muževi mlađi krše društvene norme, pa stoga pate od društvenih sankcija', objašnjava Sven Drefahl iz Instituta za demografska istraživanja Max Planck. 'Budući da udaja za mlađeg supruga odstupa od onoga što se smatra normalnim, takvi se parovi često osjećaju autsajderima i svakako dobivaju manje društvene podrške. To može rezultirati manje veselim životom s više stresa, što ima negativan utjecaj na zdravlje i konačno povećava smrtnost.' (Kad ona ne bi brinula o tome što drugi misle, imala bi, barem na početku, veliki osmijeh.)

 
Između Michaela Douglasa i Catherine Zeta-Jones je 25 godina razlike
Ostavimo osuđivanja po strani, ali statistika pokazuje da će brakovi u kojima je žena starija od svog muža vjerojatno imati više turbulentnih razdoblja, čak i kad dobna razlika nije velika. Parovi u kojima je žena samo pet godina starija imaju tri puta veću vjerojatnost da se razvedu od parova u kojem su partneri iste dobi. Znanstvenici ne nude objašnjenje, ali možda je razlog u onome što je utvrdilo istraživanje Sandre Caron i Nichole Proulya – da društvo nije spremno prihvatiti brakove 'prosinac–svibanj' jednako lako kao što prihvaća brakove 'svibanj–prosinac'. Možda jednostavno ne možemo iz glave izbaciti stereotip gospođe Robinson iz 'Diplomca', a možda razlog jednostavno leži u tome što takvih veza nema puno. Samo je 5,4 posto žena pet godina starije od svojih supruga, a samo 1,3 posto je onih koje su deset i više godina starije. Ipak, taj se broj posljednjih desetljeća stalno povećava, a sve više starijih žena izlazi s mlađim muškarcima nego što ih je za njih vjenčano, vjerojatno zato što su te žene najčešće razvedene i nisu previše zainteresirane da još jednom izgovore 'da'.

Iako muškarci još uvijek znaju tražiti puno mlađe žene, pogotovu kad su u online potrazi za ljubavlju, većina se ljudi udaje za osobe iste dobi. To ne znači da nemamo svoje mišljenje o parovima gdje su muškarci mnogo stariji od svojih žena, poput Michaela Douglasa i Catherine Zeta-Jones, između kojih je 25 godina razlike i Newta Gingricha i njegove 23 godine mlađe supruge Calliste. Neka istraživanja pokazuju da brakovi s mnogo starijim supruzima ne završavaju toliko često razvodom kao parovi u kojima je žena starija. Jedna kanadska studija kaže da je stopa razvoda brakova najniža kod parova gdje je muž dvije do deset godina stariji od supruge.

Studija znanstvenika sa Stanforda potvrđuje ono što već vjerojatno znate: muškarac koji se ženi s više od 40 godina vjerojatnije će imati puno mlađu suprugu, bez obzira na bogatstvo, obrazovanje i druge socio-ekonomske statuse. Statistika pokazuje da će se muškarci u četrdesetima ženiti sa sedam godina mlađim ženama, u pedesetim godinama žene će biti 11 godina mlađe, a muškarci u šezdesetim godinama oženit će 13 godina mlađe žene.

Ipak, ovi optimistični rezultati brakova 'svibanj-prosinac' mogu maskirati pitanja smrtnosti, tko zna koliko bi takvih brakova završilo razvodom da muž nije umro prvi?

Dakle, kad se sljedeći put Hugh Hefner poželi oženiti s nekom 20-godišnjakinjom treba ga ohrabriti – velika je vjerojatnost da brak neće završiti razvodom. A čak i ako Demi i Ashton ne uspiju spasiti svoj brak, ne bismo smjeli odustati od nade u brakove 'prosinac-svibanj'. Ako brak Hugha Jackmana (42) i njegove 13 godina starije supruge Deborraw Lee Furness uspijeva već 15 godina, možemo pretpostaviti da i za druge ima šanse, zaključuje Huffington Post.