Obitelj i dom LOŠE VIJESTI

Čokolada postaje luksuz, vrijedan kao zlato

  • Autor: tportal.hr
  • 4.10.2011 13:46:01
  • 4.10.2011 12:03:15

Brojnim ljubiteljima čokolade stižu loše vijesti. Naime, najnoviji izvještaj Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu ukazuje na to kako bi ta omiljena slastica vrlo lako mogla postati rijetka, a samim time i skupa ako temperature u Zapadnoj Africi porastu zbog klimatskih promjena

Devet milijardi dolara vrijedna svjetska industrija čokolade gotovo polovicu svojih zaliha kakaovca potrebnih za proizvodnju nabavlja u Zapadnoj Africi, odnosno u Gani i na Obali Bjelokosti. Prema izvješću Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu, ako se u Gani i na Obali Bjelokosti, uslijed klimatskih promjena, temperatura zraka poveća za 2,3 Celzijeva stupnja do 2050. godine, tamošnja klima neće više biti pogodna na uzgoj kakaovca, piše Huffington Post.

Osim za ljubitelje čokolade, ova je vijest porazna i za tamošnje farmere koji žive od uzgoja i prodaje kakaovca te za cjelokupnu industriju čokolade koja bi se uslijed potencijalnih klimatskih promjena prepolovila. Takav scenarij utjecao bi i na cijenu same čokolade koja bi porasla i bila bliže cijeni zlata nego cijeni prehrambenog proizvoda.

Istraživanje koje je financirala zaklada Melinde i Billa Gatesa kombinira rezultate 19 mogućih klimatskih modela, a prve štete od klimatskih promjena koje bi farmeri u Zapadnoj Africi mogli osjetiti predviđaju se 2030. godine, piše Scientific American.

Ako do toga dođe, farmeri će biti prisiljeni uzgoj kakaovca preseliti na veću nadmorsku visinu, no ako se nastave klimatske promjene, vrlo lako bi nakon određenog vremena moglo ponestati i visinskog tla za uzgoj kakaovca, što bi značilo prestanak proizvodnje čokolade.

Budući da je kakaovac vrlo krhko drvo osjetljivo na promjene, štetočine i bolesti, izvješće poziva sve poljoprivrednike da investiraju u sjenčanje kako bi stabla zaštitili od rasta temperature.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više