INDIJSKI VASTU

Uređenje interijera koje vas čini bogatijima i sretnijima

01.10.2011 u 08:30

Bionic
Reading

Vastu znači boravište, a riječ je o drevnoj istočnjačkoj vještini prilagodbe stambenog prostora prirodnim zakonima, na način da energija doma djeluje dobro na zdravlje, stvaralaštvo, blagostanje i sreću korisnika. Danas 40 posto najskupljih nekretnina u svijetu kupuju Azijati, koji često vode računa o tradiciji, pa i indijski vastu, poput kineskog feng shuija, postaje hit na Zapadu

Na jednom od naših otočića srednjeg Jadrana, među stoljetnim kućama i prilično skromnim vikendicama, obnavlja se ovoga ljeta jedna visoka kamena ljepotica. Umjesto krova, poput golemog staklenog šešira, nasadio se u sjeveroistočnom kutu bazen, prvi i jedini u mjestu, sa staklenom stijenom prema moru da budući korisnici uživaju u pogledu na najljepše more na svijetu dok se brčkaju u vlastitoj bari.

Ne znamo je li vlasnik ove vikendice upućen u tajne filozofije vastu, no prema njoj, voda smještena u sjeveroistočnom dijelu kuće pravi je pogodak. Zahvaljujući njoj – uči vas vastu - bolje ćete spavati, uživat ćete kućni blagoslov i biti bogatiji. Što dublja voda – veće bogatstvo.


Indijski vastu po popularnosti dostiže čak i kineski feng shui
Što je vastu?

Za neupućene u istočnjačka drevna znanja, riječ je o vještini prilagodbe stambenih i drugih prostora prirodnim zakonima, na način da djeluju povoljno na zdravlje, stvaralaštvo, blagostanje i sreću korisnika. Sama riječ znači 'boravište', a znanje o stanovanju zovu 'vastu vidja'. Kažu da je vastu poput medicine za građevine. Indijci su se tom vrstom znanja i iskustva vjekovima koristili u gradnji hramova, a posljednjih se desetljeća sve više koristi u suvremenoj arhitekturi.

Zašto ga sada otkrivaju na Zapadu, poglavito u Velikoj Britaniji?

'Prije no što se skeptici prepuste analizi još jedne istočnjačke filozofije dizajna, trebaju imati na umu činjenicu da blizu 40 posto najskupljih nekretnina u svijetu trenutačno kupuju Azijati, kojima 'energija' kuće može biti izrazito važna – objašnjava u Financial Timesu novinarka Lucy Warwick-Ching vrlo praktičan razlog utjecaja vastua na zapadnjački dizajn.

Filozofija se zasniva na priči o polubogu Vastu Purushi, za kojeg sljedbenici vjeruju da leži na svakom komadiću zemlje glavom na sjeveroistoku, a nogama na jugozapadu. Prema tom starom hinduističkom principu gradnje, svaki element ima svoju stranu svijeta (zemlja jugoistok, voda sjeveroistok, zrak sjeverozapad, vatra jugozapad, svemir središte), a razmještaj vrata, namještaja, vatre i vode kreira pozitivnu ili negativnu energiju prostora.

Voda je posebno važna, jer je još božica Lakshmi, simbol bogatstva, sjedila na lotusu koji izvire iz vode, zbog čega su stari Indijci, prilikom gradnje kuće, u sjeveroistočnom kutu okućnice kopali bunar i vodu iz njega koristili tijekom gradnje kao zalog za sretno stanovanje. Preneseno u suvremene gabarite zapadnjačke arhitekture, to znači da neki britanski arhitekti sve više rade zgrade s reflektirajućim bazenima u predvorjima i vodenim kaskadama, vodeći računa o tome da je u stanovima vodeni čvor obavezno smješten na sjeveroistočnoj strani. Stoga, ako nemate za bazen, u kući će vam dobro doći kakva fontanica ili barem akvarij s ribicama smješten u sjeveroistočnom kutu stana ili ureda - poručuje Kati Curtis, savjetnica u njujorškoj tvrtki Nirmada Interior Design – a 'važno je samo da je voda protočna, jer stajaća zrači negativnom energijom i znači stagnaciju i nazadak'.

Dakako, vastu je mnogo više od toga, pa ako trgovac nekretninama želi poslovati s indijskim klijentom koji poštuje te principe, mora ih znati u detalje. U potrazi za klijentima, sve više arhitekata, dizajnera, investitora i trgovaca stoga 'vastu vidju' uzima ozbiljno, čemu je svakako doprinijela i popularnost feng shuija. Feng shui za neke je ozbiljno učenje, za druge pomodnost i predmet šale, no činjenica je da su zahvaljujući toj kineskoj umjetnosti uređenja prostora – piše Financial Times – neki dizajneri digli pravo bogatstvo.

Ni cijena uređenja prostora na principu vastua nije šala: u Velikoj Britaniji se trenutačno naplaćuje i do paprenih 4.000 funti (oko 34.000 kuna) po četvornom metru! Budući da su sada (deset posto) kupci nekretnina u središtu Londona Indijci, i stručnjacima za vastu smiješe se lijepe svotice, tim više što u Velikoj Britaniji i SAD-u ima sve više sljedbenika među ostalim kupcima.

'Ljudi se sve više okreću duhovnosti, a nakon joge i ajurvede, vastu je svojevrsna treća faza', kaže Kana Butković, savjetnik u londonskom UK Vastu Designu. 'Ajurveda liječi tijelo, joga dušu, a vastu je holistička znanost o domu i okolišu. No vastu vam neće urediti život', poručuje Kana Butković: 'To nije čudotvorstvo, nego uštimavanje energije, poput uštimavanja klavira. Mi vam možemo dobro ugoditi klavir, ali na njemu vi morate svirati.'

Neke javne i poslovne građevine već su izgrađene po principima vastua, poput Microsoftove zgrade u Kirklandu u Washingtonu, a Taj Mahal je najbolji primjer njegove uspješne primjene. Kažu da po filozofiji vastu ne funkcioniraju samo građevine, nego i države, pa što u SAD-u više napredujete prema sjeveroistoku, zemlja je bogatija, a Japan je zbog obilja vode na sjeveroistoku jedna od najrazvijenijih zemalja.

Da biste savili vlastito sretno gnijezdo, vastu savjetuje da nikada ne stavljate kupaonicu u istočni dio stana, ni toalet na kat iznad kamina ili štednjaka, jer će se voda boriti s vatrom i stvarati u kući energetsku neravnotežu. Važno je i kako postaviti stepenice, da energija može slobodno protjecati. Prema nekima, oštećene stepenice koje vode do glavnog ulaza, donose nesreću. Radnu sobu treba obojiti u žarku boju, najbolje narančastu, jer stimulira um, a za spavaonicu su najbolje umirujuće boje poput sive ili svijetloljubičaste.