ZLATNI SAVJETI

11 financijskih pravila kojih se treba pridržavati

21.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Štedite, ali ne fanatično, kupujete, ali samo kvalitetno, naučite pregovarati, informirajte se prije nego što potpišete nešto i čuvajte novac za predvidljivo, ali i neočekivano

Raditi marljivo i pametno raspolagati novcem nije važno samo zato što se takve stvari smatraju vrlinama. Naučite pametno štedjeti, ali i uživati bez žaljenja u malim poslasticama koje ste si priuštili kao nagradu. Pred vama je 11 zlatnih financijskih pravila koja je popisala stranica Savvysugar.com.


1. Živite unutar svojih mogućnosti
Znate sve o tome da se treba pokriti koliko je dug pokrivač: da biste bili istinski neovisni, morate živjeti unutar svojih granica. Vaša sloboda je ograničena ako dugujete novac, bez obzira je li to kreditna kartica koju ste opteretili nepotrebnim računima ili član obitelji od kojeg ste posudili novac. Pripremite se za život bez ograničenja štedeći za ono što stvarno želite i trošeći s planom.

2. Radite, radite i radite
Posao koji imate i plaća koju dobivate vaša su najveća imovina. Na poslu uvijek pokušajte dati najbolje od sebe i poduzmite neophodne korake da biste bili spremni za najvišu razinu uspjeha.

3. Istražite prije nego što počnete djelovati
Bilo da uplaćujete turistički aranžman, kupujete stan, dižete kredit, tražite posao, informiranje o najboljim mogućnostima uvijek je vrijedno vašeg vremena.

4. Izbjegavajte osjećaj krivnje nakon šopinga
Osjećaj krivnje nikome ne stoji dobro. Izbjegnite osjećaj krivice nakon kupovine postavljajući si pitanja puno prije nego što posegnete u novčanik: sviđa li mi se to doista? Koliko često ću to nositi ili koristiti? Mogu li si to priuštiti u ovom trenutku? Mogu li pronaći jeftiniju verziju negdje drugdje?

5. Ne štedite fanatično

Čemu štedjeti ako se ponekad ne možete nagraditi za svoju suzdržanost i trud? Odredite neki iznos  koji možete povremeno potrošiti na stvari koje vam nužno ne trebaju, ali će vas svakako razveseliti.

6. Tragajte za srećom u poslu
Moguće je pronaći posao koji vas čini sretnima većinu vremena te vrijedi riskirati da biste otkrili ono što vas ispunjava. Ako zbog bilo kojeg razloga zaglavite na radnom mjestu koje nije idealno, nastojite barem završiti dan nečim što vas čini sretnim.

7. Idite za kvalitetom, a ne količinom
Svaki put kad poželite nabaviti još jednu krpicu koja vam zapravo ne treba sjetite se da niste dovoljno bogati da kupujete jeftine stvari. Kupujte manju količinu stvari koje su trajnije pa ćete biti vlasnica kvalitetnijih stvari koje bolje izgledaju i koje su vrijedne vašeg novca.

Sjetite se da niste dovoljno bogati da kupujete jeftine stvari
8. Suočite se sa svojim slabostima
Nitko nije savršen, ali ako priznate svoje slabosti i radite sve da biste ih pretvorili u prednosti imat ćete životnu priliku da se razvijate. Ulažite što više u sebe.

9. Štedite za predvidljivo i ono neočekivano
Znate da ćete jednog dana završiti u mirovini pa je sada najbolje vrijeme da se spremate za svoje zlatne godine. Istodobno, budite spremni za neočekivane situacije, kao što su gubitak posla ili hitna medicinska njega, tako da možete što bolje kontrolirati svoje financije u trenucima kad se čini da se sve urotilo protiv vas.

10. Pregovarajte
Vrata nisu zatvorena dok ne čujete riječ 'ne'. Pregovarajte o plaći i pogodnostima koje možete osigurati. Sve što trebate je malo samopouzdanja i dovoljno pristojnosti.

11. Postavite cilj na vrhu ciljeva
Dobar je osjećaj ponekad napraviti reviziju ostvarenih ciljeva. Bilo da štedite za putovanje na koje ste oduvijek željeli ići ili planirate novi korak u svojoj karijeri, potrudite se da uvijek postoji nešto što vas pokreće naprijed i motivira, savjetuje stranica Savvysugar.com.