SANJAJ ME NOĆAS

Zašto žene imaju divlje snove?

15.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Izgleda da je iskustvo žena i muškaraca o snovima potpuno različito jer nekoliko studija govori da muškarci imaju dosadne snove kojih se ni ne sjećaju, a žene sanjaju u boji, stvarne snove i češće imaju noćne more

Profesorica Kelly Bulkeley, koja je radila na knjizi 'Dreaming In The Classroom', kaže za Daily Mail da žene imaju puno intenzivnije snove od muškaraca.

Također češće imaju noćne more, snovi im djeluju stvarno i zbog toga imaju više problema sa spavanjem. Istraživanja su pokazala da su za takve snove krivi ženski hormoni.

'Žene često imaju intenzivnije i uznemiravajuće snove primjerice prije mjesečnice', rekla je autorica knjige 'The Dream Whisperer', Davina Mackail.

Znanstvenica Jennie Parker sa sveučilišta West of England zaključila je da su promjene temperature tijela uzrokovane mjesečnim ciklusom zaslužne za snove pune boja.

Temperatura tijela raste nakon ovulacije i pada prije početka menstruacije. Također, zbog promjena u tijelu trudnice često sanjaju stvarne snove, pune boja. Pred porod, trudnice loše spavaju, pa i to utječe na snove. Zato često sanjaju životinje, vodu, imaju noćne more i sjećaju se onoga što su sanjale.

No nemaju samo trudnice noćne more, piše Jennie Parker za Daily Mail. Na njih se žalilo oko 19 posto muškaraca, ali žena ipak ima više, oko 30 posto.

'Ako su žene emocionalne i otvorene za nova iskustva, mogu imati stvarnije snove, noćne more i sjećati se onoga što su sanjale. Žene doživljavaju emocionalna iskustva intenzivnije nego muškarci i to se reflektira u snovima', rekla je Kelly Bulkeley.

Takvi snovi mogu utjecati na dnevne obaveze. Studija A Vitalityja pokazala je da se preko polovice žena osjeća umorno, a 60 posto iznad trideset godina - iscrpljeno

Navečer bi stoga trebalo izbjegavati grickalice, alkohol, cigarete, kofein i čokoladu, savjetuje Davina Mackail i dodaje da bi bilo najpametnije izbjegavati svu hranu barem dva sata prije odlaska na spavanje.