SUOČAVANJE PRIJE ODLUKE

Kad ste stvarno spremni za bebu

30.08.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Pokušajte odgovoriti na ovih pet pitanja prije nego što prestanete uzimati pilule i odlučite jeste li doista spremni postati roditelj

Vjenčali ste se i smirili u životu u dvoje. Kuća je mirna, ali još uvijek izlazite jednom tjedno. Ušli ste pomalo u rutinu. Ali, što dolazi nakon toga? Možda – beba? Točka u kojoj shvaćate da vi i vaš suprug imate iste stavove o zasnivanju obitelji i zajedničkog podizanja djece ključna je odluka i ne dolazi preko noći. Možda vam treba još vremena da razmislite, raspravite i promislite. Iako zvuči kao neki sustavan plan, postoji puno faktora koje ne biste trebali ignorirati prije nego

što zatrudnite. Pokušajte odgovoriti na ovih pet pitanja prije nego što prestanete uzimati pilule, piše Huffington Post

1. Koliko ste novca uštedjeli?
Trebali biste u svakom trenutku imati svotu koja pokriva tri do šest mjesečnih troškova. Zbrojite to, plus nekoliko dodatnih tisuća za dječju hranu, odjeću, kolica... Bebe su skupe, zato je važno da ste sigurni da ste vi i vaš suprug financijski stabilni. Morate se osjećati sigurno kad je riječ o financijama i znati što si možete, a što ne možete priuštiti.

2. Imate li dovoljno prostora?
Ako još uvijek živite u podstanarskom stanu, možda biste trebali početi razmišljati o kreditu za stan. Teško je seliti se s djetetom, stoga razmislite od dobroj četvrti koja ima vrtić i školu u blizini.

3. Imate li vremena?
Mnogi ljudi mislite da su spremni za bebu, ali ne moraju nužno biti svjesni svega kroz što prolaze novi roditelji. Nećete više redovito moći izlaziti, raditi prekovremeno i izležavati se preko vikenda. Kad ste sposobni shvatiti čega se morate odreći, spremni ste i donijeti sretno dijete na svijet.

4. Želite li još uvijek putovati'
Volite preko vikenda otputovati s prijateljima na more? Ili još uvijek želite putovati slobodno i istražiti egzotične zemlje? Ako su vam uzbudljiva putovanja još uvijek privlačna, možda biste trebali odgoditi trudnoću. Sasvim je u redu ako ne želite život pun obveza, ali dobro je da toga budete svjesni jer dijete traži stalnu ljubav, brigu i pažnju.

5. Je li vaš brak jak?
Nije dobro zatrudnjeti da biste spašavali brak ili mu dali novi polet. Cijela lepeza stresa dolazi s novorođenom bebom, a ako vi i vaš muž ne možete izdržati prepreke na putu, morate dobro razmotriti ideju roditeljstva. Svađate li se često ili podizanje djeteta doživljavate drukčije, možda biste trebali srediti brak prije nego što uronite u roditeljstvo.