Obitelj i dom OPET DISKRIMINACIJA

Pristojne žene rade više, a zarađuju manje

  • Autor: tportal.hr
  • 17.8.2011 11:42:25
  • 17.8.2011 11:21:26

Pristojne žene i muškarci manje su plaćeni i dulje ostaju na poslu, za razliku od onih drskih i nametljivih, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Journal of Personality and Social Psychology

Istraživanje naslova 'Ostaju li stvarno pristojni muškarci i žene dulje na poslu. Združeni efekti spola i karaktera i njihov utjecaj na primanja' potvrdilo je neke stare stereotipe koje nikako da se iskorijene u suvremenom društvu.

Naime, istraživanje je pokazalo da muškarci koji su ratoborniji, direktniji i koji se suprotstavljaju zarađuju mnogo više nego oni pristojni. Ista je stvar i sa ženama, no zanimljivo je da je još uvijek ogromna razlika u postotku zarade između spolova.

Naime, iako muškarci koji su otvoreniji i komunikativniji na poslu zarađuju čak 18,31 posto više od svojih kolega, žene s istim karakternim osobinama zarađuju samo 5,7 posto više od svojih kolegica. Štoviše, uspješe žene zarađuju manje nego pristojni slabije plaćeni muškarci.

Istraživanje je u svakom slučaju potvrdilo da osobe koje se suprotstavljaju imaju više šanse za uspjeh i bolju plaću.

Još jedno istraživanje sa Sveučilišta Southeastern provedeno na 460 studenata potvrdilo je rodnu diskriminaciju. Naime, studenti dobili su zadatak glumiti menadžere koji će u fiktivnoj tvrtki odlučivati o promaknućima. Dobili su životopise osam jednakih kandidata, nakon čega su trebali odlučiti tko će biti promaknut na menadžersku poziciju.

Kandidati koji su bili pristojni, i kod studenata su imali manju šansu za napredak. Studenti su također manje šanse za napredak davali ženama unatoč tome što su imale iste kvalitete kao i muški kandidati.

'Zanimljivo je da su za neugodne i uporne muškarce misli da su dobri pregovarači, dok se za žene koje imaju te karakteristike smatra da su control freakovi ili pak, još gore, kuč…', kaže jedan od istraživača.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više