RECESIJA I OBITELJ

Žene zbog krize odgađaju rađanje djece

04.08.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Teška ekonomska kriza utječe na odluku žena da odgode zasnivanje obitelji te imaju manje djece nego što su planirale, pokazuju rezultati ankete koju je provela američka web stranica BabyCenter

Gotovo 60 posto anketiranih žena boji se da neće imati dovoljno novca za podizanje djece, a čak 72 posto žena kaže da su zbog ekonomskih razloga

odgodile zasnivanje obitelji, piše Reuters.

Većina žena odgovorila je da su planirale imati dvoje djece, a treće će dijete roditi samo ako si mogu priuštiti dodatne troškove.

'Roditelji su uvijek bili pomalo zabrinuti zbog financija, ali recesija je ostavila traga na njihovu sigurnost te utjecala na zasnivanje obitelji', kaže Linda Murray, urednica na web stranici BabyCenter koja je provela anketu.

To ispitivanje javnog mijenja u sladu je s rezultatima koje je objavilo američko ministarstvo poljoprivrede u lipnju, a koji pokazuju da prosječna američka obitelj treba minimum 226.920 dolara za dijete do 18. godine. U tu svotu nisu uključeni troškovi studiranja.

43 posto majki čekat će s rođenjem djeteta dok ne budu financijski spremne, a čak je dvije trećine ispitanih žena priznalo da ekonomija ima velik utjecaj na veličinu obitelji. 'Majke se boje da neće imati mogućnosti pružiti djeci ono osnovno što im treba', kaže Murray.

Najveća su briga roditeljima u vremenima recesije troškovi obrazovanja. Više od polovice anketiranih žena izjavilo je da su već počele štedjeti za svoju djecu. Novac je za 76 posto žena izvor najvećeg stresa i tvrde da bi ih prihodi od 100.000 dolara godišnje riješili financijskih briga.