NOVO ISTRAŽIVANJE

U odgoju djeteta ne valja potencirati fizički izgled

02.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Ako svojoj kćeri želite dobro, ako vam je važno da izraste u stabilnu i sretnu osobu, nikako joj kao djetetu nemojte stalno ponavljati da je ljepotica, princeza, da je najljepša od svih

Umjesto samopouzdanja i zadovoljstva stvorit ćete joj osjećaj nesigurnosti i potrebu da, kad odraste i uoči svoje nedostatke, brojnim estetskim operacijama pokuša dostići savršenstvo. To je, na što već dugo upozoravaju naši psiholozi, pokazalo i najnovije istraživanje u Britaniji.

'Samopouzdanje treba graditi na onome što dijete može kontrolirati, na rezultatima koji su posljedica njegova truda i rada, a ne na nečemu na što ne može utjecati, fizičkom izgledu, boji kose ili očiju, visini', upozorava psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor. Ona drži da se previše pažnje pridaje fizičkom izgledu, da ga se stavlja na pijedestal, čemu su kumovali i mediji, a što kod mladih, posebice djevojaka, stvara frustracije čije su posljedice bolesti – bulimija i anoreksija ili bezbrojne estetske operacije kojima se nastoji postići savršenstvo.

'Djetetu svaki dan trebamo jedino reći da ga volimo i kad je dobro, ali i kad učini nešto loše, na što ga svakako treba upozoriti. Dijete mora rasti sa sigurnošću u bezuvjetnu ljubav svojih roditelja i najbliže obitelji. Tada mu propusti i pogreške koje će, neizbježno, činiti neće biti drama, nego sastavni dio života i nešto iz čega izvlači određenu pouku', savjetuje prof. Nazor.

Slično misli i pjevačica i ambasadorica UNICEF-a Maja Vučić, koja svoju kćer nastoji odgajati u skladu s tim.

'Djetetu ne treba govoriti laži, treba ga pohvaliti i podržati u onome što radi dobro, ali mu i staviti do znanja što mu nije jača strana. Ne treba graditi lažnu sliku jer se prije ili poslije mora suočiti s realnošću', kaže Maja, po profesiji psihologinja.

'Kažem svojoj kćeri da je ona za mene najljepše i najdraže dijete na svijetu i to je normalno. Ali sam isto tako objektivna i primijetim u čemu su druga djeca bolja od nje', ističe Maja Vučić.