Obitelj i dom NOVI TRENDOVI

Zaljubljeni parovi sve rjeđe odlučuju se na brak

  • Autor: tportal.hr
  • 1.8.2011 11:32:31
  • 1.8.2011 10:47:00

Novo istraživanje pokazalo je da se mladi u današnje vrijeme sve rjeđe odlučuju na brak, a sudbonosno 'da' zamjenjuju dugogodišnjim stabilnim vezama koje ne zahtijevaju zajednički život

Studija koju je provelo Sveučilište Columbia u Missouriju pokazala je da današnji parovi u većini slučajeva ne žive zajedno, već tjedno provode prosječno tri noći zajedno, dok ostale večeri provode u vlastitim domovima.

'Umjesto da slijede već utabani put od udvaranja do braka, veliki broj pojedinaca odabrao je romantične veze, ali pod vlastitim uvjetima', kaže Tyler Jamison. Rezultati istraživanja, objavljeni u Journal of Social and Personal Relationships, temeljeni su na intervjuima obrazovanih odraslih osoba koje se nalaze u dugogodišnjim vezama.

Voditelji istraživanja, Tyler Jamison i Lawrence Ganong, otkrili su da su udobnost i praktičnost najveći atrakcije ovakvih, modernih veza među mladima koje im omogućuju da zadrže određenu dozu kontrole nad vezom, ali i vlastitom imovinom.

'Nitko od ispitanika ne vidi se u zajedničkom životu sa svojim partnerom, pa čak i ako provode šest do sedam noć u tjednu zajedno. Potreba da kontroliraju tempo i tijek svoje veze uglavnom se temelji na tome da mnogim mladima u određenom trenutku ne odgovaraju dugoročne obvezujuće veze. A upravo je ovaj oblik veze privremeno sredstvo između površne veze i braka', tvrde znanstvenici.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više