SVE SE VIŠE PIJE

Trijezne li se mladi?

06.08.2011 u 10:14

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji rađaju se grupice tinejdžera koji od života žele više od brzog opijanja i bljuvanja. U tome važnu ulogu igraju celebritiji koji se javno odriču pića, pa će trijezni Harry Potter učiniti više no većina službenih kampanja o štetnosti alkohola. Hrvatski dječaci piju dva puta, a djevojčice čak deset puta češće nego prije deset godina, pa bi i u nas dobro došao pokoji celebrity koji bi vlastitim primjerom u javnosti bio putokaz mladima

Daniel Radcliffe jedva je navršio 22 godine, a iza sebe već ima iskustvo opijanja i odvikavanja od alkohola. Glumac koji se proslavio ulogom čarobnjaka Harryja Pottera u filmovima koji se temelje na romanima britanske spisateljice J.K. Rowling, u razgovoru za američki magazin Gentleman Quaterly nedavno je priznao da se nije mogao zabaviti, opustiti ni uživati u društvu bez čašice više. Ispričao je da je počeo intenzivno konzumirati alkohol tijekom snimanja posljednjeg nastavka ‘Harryja Pottera i darova smrti’ (trenutno i u našim kinima dostiže rekordnu gledanost), ali se – kaže – srećom otrijeznio, pa od kolovoza prošle godine nije kušao ni kapi.

Radcliffe je najnovija u nizu mladih zvijezda koje se u posljednje vrijeme javno odriču alkohola, priznajući da još donedavno nisu znale kako bez njega.

'Nekoliko sam godina bio opijen idejom da živim stilom celebritija, a budući da to ne odgovara mojoj stvarnoj prirodi, konflikt sam rješavao utapajući se u piću', priča već odrasli Harry Potter, koji danas pije samo ledeni čaj.

I 27-godišnji škotski pjevač, producent i DJ Calvin Harris hvali se da je, nakon serije sramotnih incidenata u pijanom stanju, već osam mjeseci samo na čaju. Članovi američkog trija The Jonas Brothers, koji su popularnost stekli nastupima na Disney TV-u, također zagovaraju apstinenciju među mladima. U Velikoj Britaniji maloljetnici se počinju javljati u Armiju spasa za dobrovoljni rad s alkoholičarima, a u Australiji je internetski pokret HalloSundayMorning privukao stotine mladih spremnih provesti tri mjeseca bez konzumiranja alkohola.

Apstinencija - novi trend među tinejdžerima

Daniel Radcliffe priznao je da je počeo intenzivno piti tijekom snimanja zadnjeg filma

Nasuprot dramatičnim izvješćima o golemom broju mladih koji se prepuštaju piću, teče tiha revolucija apstinenata, novi trend među tinejdžerima koji uživaju mladost bez maligana. Stoga optimisti u Velikoj Britaniji očekuju da će taj pomak potvrditi i najnoviji statistički podaci. Naime, Britance ohrabruje postotak od 49 posto djece stare od 11 do 15 godina koja nikada nisu konzumirala alkoholna pića, za razliku od 2001. godine, kada ih je bilo samo 39 posto. Statistike također pokazuju da se u posljednje dvije godine među maloljetnicima mlađim od 16 godina za 21 posto smanjio broj bolničkog liječenja od bolesti uzrokovanih prekomjernim uživanjem alkohola, što će reći da učestale kampanje protiv alkohola daju prve rezultate.

Zvijezde bez maligana

Kelly Osbourne (26): Gurnuta u središte pozornosti nakon što je s obitelji sudjelovala u reality šouu, debeljuškasta celebrity nije se znala nositi sa slavom i prekomjernom kilažom, utapajući nesigurnost i frustracije u čašici više. Nakon tri terapije odvikavanja, čašicu je zauvijek ostavila 2009, tvrdeći da je bila riječ o ‘genetskoj grešci’.
Fearne Cotton (29): Britanska radijska i televizijska voditeljica ostavila se pića 2008. i tvrdi da se nikada nije bolje osjećala. ‘Nisam bila teški ovisnik o alkoholu, pa mi ni apstinencija ne pada teško, a sada se osjećam naprosto sjajno’, kaže Fearne.
Jessie J (23): Zbog nepravilnog rada srca mlada kantautorica doživjela je već sa 18 godina manji moždani udar, što ju je užasnulo i natjeralo da se odrekne pušenja i pića. ‘Bolest je bila zastrašujuće iskustvo koje me je natjeralo da vodim računa o svome tijelu’, kaže Jessie.

Ipak, pravom optimizmu u europskim razmjerima još nema mjesta jer izvješća iz nekih europskih zemalja, poput onog njemačke vlade, o drogi i ostalim opojnim sredstvima, pokazuje da alkohol ostaje najpoželjnije opojno sredstvo - čak 16 milijuna stanovnika Njemačke ovisno je o alkoholu.

Iako je u 2010. godini zabilježen lagani pad redovitih uživalaca, i nadalje zabrinjava broj alkoholičara, posebno među mladima od 10 do 20 godina starosti koji uživaju tzv. binge drinking ili povremeno opijanje do besvijesti, konzumiranje više od pet pića u kratkom vremenu s namjerom da se 'napiju do daske', najčešće tijekom kasnih večernjih izlazaka vikendom, uz piće usput kupljeno u prvoj trgovini. Da je trend u porastu, govori i podatak o 26.400 mlađih osoba bolnički liječenih zbog trovanja alkoholom, što je 2,8 posto više u odnosu na dvije godine ranije. Zbog posljedica uživanja alkohola u Njemačkoj se svake godine rodi 10.000 beba sa psihičkim i tjelesnim nedostacima.

Sve više mladih u Hrvatskoj pije

Ni u Hrvatskoj nije bolja situacija. Nedavno istraživanje je pokazalo da su gotovo svi učenici prvih i drugih razreda srednjih škola u Zagrebu i ostatku zemlje barem jednom konzumirali alkoholna pića, a svaki treći dječak barem jednom tjedno pije alkohol. Posljednje istraživanje ESPAD-a, europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima u dobi od petnaest godina u 36 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, pokazalo je porast pijenja alkohola među mladima od 1999. godine, osobito među djevojkama. Iako je Lijepa Naša do tada bila znatno ispod prosjeka ostalih (Hrvatska 73 posto, Europa 83 posto), već je četiri godine kasnije sa 82 posto dostizala ostale zemlje. Posljednje istraživanje provedeno 2007. godine na uzorku od 105.000 učenika još je mračnije jer svi podaci pokazuju da smo nadmašili prosjeke zemalja ESPAD-a. Pokazalo se također da dječaci piju dva puta, a djevojčice čak deset puta češće no prije osam godina. Dok dječaci najviše piju pivo, djevojčice su sklonije žestokim i miješanim pićima.

A prvi znakovi promjene raspoloženja, u Britaniji su dočekani s opreznim optimizmom. Stručnjaci pretpostavljaju da trend odražava lagano smanjenje pijenja u odraslih, što je velikim dijelom uzrokovano promjenom etničke slike Britanije zbog povećanog broja muslimanskih i hindu stanovnika koji ne piju iz vjerskih razloga, piše Nina Lakhani u listu The Independent

Nešto se dobro, ipak, događa jer izvršni šef nacionalne agencije za borbu protiv alkoholizma Alcohol Concern, Don Shenker, kaže: ‘Čini se da polako niče generacija koja ne nasjeda slijepo industriji alkohola, naročito piva, nego želi biti samostalnija i razboritija u biranju životnog stila. Rađaju se, srećom, grupice mladih koji od života žele više od brzog opijanja i bljuvanja. U tome važnu ulogu igraju celebritiji sa svojim primjerima jer će trijezni Harry Potter učiniti više u borbi protiv alkohola u mladih nego većina naših kampanja.’