ŠTO ŽELE, TO I DOBIJU

Tinejdžerice diktiraju kućni budžet

29.06.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Ovo možda nije vijest za roditelje tinejdžerica, ali i znanstvena istraživanja potvrđuju: nitko ne može zaustaviti 16-godišnju kćer u odlukama kako će obitelj trošiti novac

Tinejdžerice, naime, imaju takvu volju i odlučnost koja im u obitelji daje snažan glas kada treba odlučiti kako će se trošiti novac kućni budžet. I to ne završava samo na odjeći, nego na hrani, restoranskim obrocima, rekreaciji te mobilnim telefonima.

Djeca koja s navršenom 21 godinom žive u roditeljskom domu manje utječu na obiteljski proračun. Roditelji su, naime, otporniji na pregovaračku moć starije djece, čak i kada djeca svojim prihodima sama doprinose kućnom budžetu.

Ovi su podaci derivirani iz britanskog Zavoda za statistiku koji je pratio potrošnju u kućanstvima tijekom dva desetljeća, piše Daily Mail. Znanstvenici u timu koji je vodio profesor Bernard Fortin upozoravaju kako oglašivači mogli iskoristiti ova saznanja za prodaju robe koja nije od interesa mlađoj populaciji. Analizirali su koliko se novca troši na usluge i robe za slobodno vrijeme u različitim kategorijama domaćinstava te otkrili kako tinejdžerice u Velikoj Britaniji obično igraju aktivnu ulogu u obiteljskim odlukama koje se tiču trošenja budžeta domaćinstva.

Obitelji s tinejdžericama troše više na slobodno vrijeme, rekreaciju i odjeću, utvrđeno je. 'Svaki roditelj zna da djeca, čak i u vrlo ranoj dobi, imaju vlastite želje kad je riječ o potrošnji', navodi se u analizi. Mala djeca zainteresirana su za ograničeni raspon robe, uglavnom za slatkiše i igračke.'

No kad uđu u tinejdžerske godine, djevojke postaju neovisnije u odlučivanju, a pregovaračka im se moć povećava kada same postanu sposobne zarađivati novac. 'Tinejdžerice u obitelji preuzimaju aktivnu ulogu u raspodjeli sredstava', navodi analiza.