VIRTUALNI RAZGOVORI

Supružnici više komuniciraju preko interneta nego uživo

17.03.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Supružnici sve više komuniciraju putem poruka, e-mailova, poruka na Facebooku. Moderni načini komunikacije zamijenili su razgovore licem u lice, otkrilo je istraživanje internetske stranice za roditelje Netmums

Naime, jedna četvrtina ispitanika priznala je da dnevno sa suprugom provode manje od sat vremena. Komunikacija se zbog nedostatka vremena svela na poruke koje je omogućila moderna tehnologija.

Istraživanje na 5.000 majki otkrilo je da gotovo polovica njih redovito izmjenjuje e-mailove sa svojim partnerom, a 40 posto izmijeni minimalno dvije SMS poruke dnevno. Zanimljivo je da 15 posto žena ostavlja svom partneru i poruke na Facebooku.

Unatoč brojnim načinima komunikacije koji su im na raspolaganju, 44 posto ispitanica reklo je da se osjećaju udaljeno od svojih partnera. Osam posto, pak, reklo je da ne zna što bi reklo svojim supruzima.

Oni pak koji imaju malo vremena za komunikaciju licem u lice, uglavnom razgovaraju o djeci, poslu i novcu. Manje od trećine razgovara o svojoj vezi.

Psihologinja Alicia Renedo upozorava da je iznimno važno da se roditelji potrude i razgovaraju kada su zajedno, jer to učvršćuje njihov odnos.

'Onim parovima koji ne mogu puno vremena provoditi skupa komunikacija putem tehnologije pomaže održavati odnos. No kada su zajedno, trebali bi se truditi održavati otvorenu komunicirati, posebno pred djecom', rekla je Renedo.