NE BUDITE IM SAMO VOZAČ

Roditelji često djecu upisuju na previše aktivnosti

10.06.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Dijete mora imati vremena za opuštanje, nestrukturiranu igru, istraživanje, boravak s obitelji, vrijeme za čitanje ili da mu se čita - to je podjednako važno za njegov razvoj kao jelo, piće, higijena, učenje

Na sportske, glazbene, jezične i druge slobodne aktivnosti djecu upisujemo već u vrtićkoj dobi, vođeni željom da stječu što više znanja i iskustava te razvijaju socijalne i motoričke vještine.

Kvalitetno vrijeme
No tu znamo i pretjerati, preopteretiti dijete pa se katkad ono ne može doista posvetiti jednoj aktivnosti ili mu ona može uzrokovati stres.
'Pitanje je koliko vam preostaje kvalitetna vremena da ga provedete s djetetom svakog dana, igrajući se i razgovarajući o svemu što je ono doživjelo. Ako je odgovor da ga nemate, da ste i vi i dijete preumorni kad se vratite kući, tada dijete zasigurno ima previše aktivnosti. Najmanje 30 minuta u danu trebali biste provoditi sa svojim djetetom', istaknula je Tatjana Gjurković, psihologinja iz centra Proventus.

Dodala je kako dijete mora imati vremena za opuštanje, nestrukturiranu igru, istraživanje, boravak s obitelji, vrijeme za čitanje ili da mu se čita, vrijeme da se druži s prijateljima. To je vrijeme podjednako važno za njegov razvoj kao jelo, piće, higijena, učenje. Ako ga nema, kreativnost i mašta bitno će se narušiti, a posljedice mogu biti anksioznost, zabrinutost, blaga depresija, a možda i natjecateljska nastrojenost.

Ne budite mu vozač

'Za razvoj djeteta najkorisniji su odnosi s drugim ljudima, a ne aktivnosti. Usredotočite se na to da izgradite dobar i kvalitetan odnos s djetetom, a ne da postanete njegov vozač', poručila je T. Gjurković.

Savjeti psihologinje Tatjane Gjurković

Pitanja
Pri odabiru aktivnosti upitajte se: Hoće li dijete imati korist na emocionalnom, fizičkom i/ili društvenom planu od nje? Je li primjerena za tu dob? Hoće li dijete redovito voljeti odlaziti na tu aktivnost? Hoće li joj se prilagoditi bez snažna otpora?

Stres
Strogo strukturirana i zahtjevna aktivnost može biti stresna, a znakovi su nedovršene zadaće, lošije ocjene, promjene u jelu ili spavanju, češće žaljenje na bolove, žaljenje zbog odlazaka na aktivnost ili potpuno izbjegavanje aktivnosti.

Izbor
Treba dopustiti djetetu da samo odabere aktivnost koja ga zanima. Izbjegavajte prisiljavanje jer mislite da je neka aktivnost dobra za njega. Odaberite nekoliko aktivnosti, o njima razgovarajte i neka dijete samo odabere. Tako ga potičete na odgovornost.

Previše
Nipošto mu nemojte sami ukinuti aktivnost. Uočite li da je preopterećeno, porazgovarajte, i to smireno. Imajte na umu da mu je možda važnije ići na aktivnosti s prijateljima nego ih prekinuti zbog stresa. Pokazujete mu tako da vam je stalo do njega.