Obitelj i dom NEMA RAZLIKE

Riskiranju su sklone i žene, a ne samo muškarci!

  • Autor: tportal.hr
  • 9.6.2011 11:14:09
  • 9.6.2011 10:45:00

Iako su neka istraživanja pokazivala kako su muškarci spremniji riskirati u određenim situacijama, istraživanje na Sveučilištu Gothenburg u Švedskoj pokazalo je da nema razlike među spolovima kad treba riskirati

Margareta Bohlin koja radi doktorski rad na tom sveučilištu proučavala je ponašanje adolescenata u dobi od 15 do 20 godina. Iako su prijašnje studije došle do rezultata da su muškarci spremniji preuzimati rizik, njezino istraživanje pokazalo je da to nije slučaj u Švedskoj.

'Djevojke danas također imaju povećan utjecaj na sve sfere društvenog i javnog života i ponašaju se u skladu s tim', stoji u izvješću koje je napisala Bohlin. No žene puno bolje procjenjuju gdje je rizik i to odgovara tradicionalnoj podjeli spolova.

Bohlin je u intervjuima pokušavala i doznati koliko je dečkima teško pokazati da su ranjivi i osjetljivi. Saznala je tako da slušalice za uši koje štite od buke u diskotekama, prema njihovu mišljenju, koriste mlakonje.

'Nije kul reći da je muzika preglasna. Glasna glazba ih, kažu, podiže i nosi na neki drugi egzistencijalni nivo', objašnjava Bohlin.

'Kampanje koje mladima pružaju uvid u katastrofalne posljedice koje čak rezultiraju i smrću kod određenih situacija na njih uopće nemaju utjecaja. Djeca se na takva upozorenja samo isključe. Mislim da odrasli moraju shvatiti da preuzimanje rizika u određenim situacijama daje određeni značaj u adolescentskoj dobi', kaže Bohlin.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više