UREĐENJE DOMA

Plavom bojom do ljetnog ugođaja

Bionic
Reading

Ljetni detalji su vedri s istaknutim koloritom te kao takvi ne mogu ostati nezapaženi u prostoru. Igra bojama, namještajem i detaljima stvorit će ugodan stambeni ambijent prožet ljetom i euforijom koje ono nosi, a unošenje morskih ugođaja dodatno će začiniti cijelu interijersku priču

Tipična boja ljeta je plava. Poznato je da plava boja umiruje, pa je preporučljiva za spavaće i radne sobe, ali i za dječje, u kojima se boravi i uči. Plavetnilo se kroz boje zidova, namještaja i dekorativnih tkanina nameće kao vrlo dominantan element prostora, upravo zbog ugode koju stvara i asocijacija koje pobuđuje.

Igra bojama iz ove palete nije samo za odvažne i hrabre nego za sve one koji žele osjetiti čari ljeta, ugodnu i opuštajuću atmosferu te ljepotu prostora koju može stvoriti plava boja u interijeru. Poigravanje nijansama može stvoriti vrlo dinamične prostorne efekte, osobito atraktivne pojedincima koji od plave boje očekuju dualne efekte – opuštajuće i stimulirajuće.

Dnevni boravak je idealno okruženje za unošenje plave boje i ljetnih morskih detalja, koji će u potpunosti transformirati prostor u oazu za uživanje. Plava boja namještaja može se pojaviti na različite načine, a ovisno o odabranoj kombinaciji će se pojačati ili smanjiti vizualni doživljaji i ugođaji koje stvaraju njene različite nijanse.
Komode, klub stolići, ormarići ili police se mogu izvoditi kao puni elementi u plavoj boji ili se kombinirati s drugim materijalima – staklom, drvetom ili metalom te tako tvoriti vrlo interesantna dizajnerska rješenja. Prostor ispunjen ovakvim komadima namještaja idealno je upotpuniti ljetnim detaljima poput podnih prostirki od bambusa, slikama s motivima ljeta, ukrasnim predmetima s odsjajem sedefa, školjkama, dekorativnim jastučićima vedrih boja te dekoracijama s motivima vode. Dio površine zida ili poda može biti popločan kamenom, koji je po svojoj vrsti i načinu slaganja tipičan za podneblje u kojem živite. Sve to će stvoriti ugodne morsko-ljetne ugođaje o kojima mnogi sanjaju cijele godine, bilo da se radi o interijeru bilo o eksterijeru.


Plava boja namještaja može se pojaviti na različite načine
Sklad boja

Plava boja je preporučljiva za spavaće sobe. Krevet, ormar, noćni ormarići te komoda trebaju biti u nježnim nijansama plave boje ukoliko su svi navedeni elementi namještaja u cijelosti izvedeni kao plavi. Izvedba u kombinaciji s drugim materijalima ili bojama dopušta primjenu intenzivnije nijanse. Vrlo je važno uskladiti boju zidova s odabranom nijansom namještaja tako da se zidovi izvode u vrlo nježnim i diskretnim tonovima drugih boja. Odabir plave boje namještaja postavlja je uvijek kao dominantnu te joj ostale boje u interijeru trebaju biti podređene. Detalji poput stolnih te stojećih lampi od ratana ili platna, zastori na prozorima u obliku resa od školjki ili špage, mirisne svijeće te posteljina s cvjetnim motivima unijet će ljetne ugođaje u svaku spavaću sobu.

Dječje sobe su uvijek vesele i razigrane, pa će primjena plave boje u igri svjetlijih i tamnijih nijansi stvoriti dinamičnost primjerenu njihovom uzrastu. U dječjim sobama je preporučljivo primijeniti više boja kako bi se stvorila ugodna stimulirajuća sredina, pa se plava može kombinirati s bijelom, žutom, crvenom, zelenom, narančastom, tirkiznom itd.

Intenzitet plave boje i efekti, koje ona stvara u naglašenijoj primjeni, osobito se mogu osjetiti u dječjim sobama, jer je to jedini prostor u kojem ne možete pogriješiti s intenzitetom. Razigran i maštovit namještaj s otvorenim bojama treba biti postavljen uza zidove svijetlih boja. Ne ponavljajte plavu boju namještaja i na zidovima, jer ćete prostor učiniti monotonim.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr