SVJEŽE! MLADO! KVALITETNO!

Ne propustite drugi po redu Dan Dizajna

13.06.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, 11. i 12. lipnja 2011. održava se drugi po redu međunarodni festival Dan D, ili Dan dizajna, po svom formatu posve originalno koncipiran dizajnerski događaj, u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i agencije Pepermint

Kao i prethodne godine, i ovogodišnje će se dizajnersko događanje održati u Staroj klaonici u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, s početkom točno u podne 11. lipnja. Događanje, na kojem se predstavlja najbolja produkcija mladih dizajnera regije do 35 godina, ponudit će zanimljiv 30-satni program predavanja svjetskih dizajnerskih profesionalaca, prezentacije, radionice te glazbena i druga događanja.

Iako je misao vodilja ista (dati mladim i budućim dizajnerima i dizajnericama prostor i priliku da se pokažu široj javnosti, prezentiraju se poduzetnicima te se upoznaju iz razmijene iskustva s kolegama iz drugih zemalja regije), ovogodišnji Dan D, u odnosu na prošlogodišnji, donosi i niz noviteta.

Nadalje, uz središnji dizajnerski sajam za mlade autore regije, prvi put ove godine održava se i D-market, prodajni sajam dizajna koji će okupiti ne samo dizajnere, nego i proizvođače, trgovce i izdavače. Na taj način je posjetiteljima omogućeno da na jednom mjestu kupe proizvode poznatih domaćih brendova poput Sheriff & Cherry, Roba, Lega lega, Ku ku tre, Aqua, Roba, Osh-Brosh te brojnih drugih.

Pored izložbe mladih dizajnera koji su odabrani putem natječaja kojeg je raspisao HDD, posjetitelji će imati prilike vidjeti i tri gostujuće izložbe koje su u svijetu ove godine predstavljale najbolju regionalnu dizajnersku produkciju:

Croatian Designers' Impact - domaći autori produkt dizajna koji su obrnuli strategiju, okrenuli se malim serijama te se ranije ove godine predstavili se na Milanskom Salone del Mobile

Young Balkan Designers - još jedna inicijativa iz regije koja preko Milana, a zatim i Mikser festivala, dolazi u Zagreb

Kafana
- projekt koji je okupio studente dizajnerskog odsjeka beogradske Akademije lepih umetnosti, gdje dizajn susreće lokalno specifične oblike socijalizacije

Za one koje žele saznati što je novoga na svjetskoj sceni, Dan D dovodi neke od najzanimljivijih autora iz svijeta dizajna:

nizozemsku dizajnersku zvijezdu Chrisa Kabela, poznatog po suradnji s proizvođačima, distributerima i institucijama kao što su Droogdesign, Royal VKB, More Development, Moooi i grad Seoul. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Stedelijk muzeja u Amsterdamu, rotterdamskog muzeja Boijmans, Fondation Nationale d'Art Contemporain u Parizu i nekoliko drugih. Osim predavanja, ovaj će autor održati i radionicu sa studentima.

Louise Schouwenberg, kritičarka dizajna, umjetnica i kustosica, predavačica na Akademiji dizajna u Eindhovenu i stalna suradnica vodećeg svjetskog magazina o dizajnu interijera FRAME.

Zorana Jedrejčića, produkt dizajnera s međunarodnom karijerom. Rođen u Splitu, studirao na zagrebačkom Studiju dizajna, a zatim završio i ISIA u Firenzi te Hochschule der Bildenden Künste Saar u Saarbrückenu. Trenutno živi i radi u Milanu.

Mikser, neprofitnu kulturnu organizaciju iz Beograda koja povezuje kreativce iz područja umjetnosti, dizajna i drugih disciplina. Predstavit će nam se pokretači Mikser festivala, YBD...

Navedeni gosti iz inozemstva održat će predavanja te odlučiti o nagradama za najbolje mlade dizajnere regije. Osim nagrada stručnog žirija, koje su uvedene od ove godine, ponovo će biti dodijeljena, kao i na prvom Danu D, i nagrada publike za najbolje mlade dizajnere regije, na osnovu glasanja posjetitelja sajma. Još jedna novost je nagrada za najboljeg komercijalnog izlagača na D-marketu o kojoj će odlučiti novinarski žiri (Vlatka Kolarović, HTV, Boba Blašković, Jutarnji list, Petra Tomljanović, Pogledaj.to). Ovogodišnji Dan D organizira se u suradnji sa Studijem dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centrom za dizajn Hrvatske gospodarske komore.