Obitelj i dom MANJE STRESA

Kolege s posla mogu vam pomoći da dulje živite

  • Autor: tportal.hr
  • 12.5.2011 12:38:46
  • 12.5.2011 10:46:54

Dobar odnos s kolegama na poslu nije važan samo zbog dobre radne atmosfere, nego i zbog dugovječnosti. Naime, najnovije izraelsko istraživanje pokazuje da vam slaganje s kolegama može pomoći da dulje živite

Psiholozi su otkrili da je jedna od tajni dugovječnosti podrška koju vam pružaju kolege na poslu. Do tih su zaključaka došli pregledom zdravstvenih kartona 820 radnika tijekom 20-godišnjeg razdoblja. U tom su vremenu 53 radnika umrla.

Radnici su odgovarali na pitanja o svojemu poslu, ulogama koje su imali na poslu, ali i o odnosu sa svojim kolegama. Pokazalo se da dulje žive oni koji imaju dobar odnos s kolegama. Naravno, osoba nije smjela biti pušač, alkoholičar te nije smjela bolovati od neke ozbiljne bolesti.

Znanstvenici smatraju da kolege na poslu pridonose dugovječnosti jer mogu pružiti željenu podršku. 'Osoba se na taj način puno lakše nosi sa stresom, a znamo da je stres uzročnik mnogih bolesti', istaknuli su u zaključku znanstvenici iz Tel Aviva.

Kolege na poslu jednako djeluju i na muškarce i žene, ali se pokazalo da lošije prolaze one žene koje su na vodećim mjestima u određenoj kompaniji. Takve žene vrlo često nemaju podršku kolega. S muškarcima na vodećim pozicijama stvari stoje drugačije. Oni, za razliku od žena na istim funkcijama, imaju jednak broj dobrih kolega.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više