KAD STE ROĐENI?

Godišnje doba rođenja može utjecati na ostatak života

05.05.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Godišnje doba u kojem smo rođeni može utjecati na naš vid, prehrambene navike i cjelokupno zdravlje kasnije u životu, tvrde znanstvenici koje je konzultirao Live Science. Najnovije istraživanje pokazuje da djeca rođena u proljeće imaju veću vjerojatnost da će kao odrasli patiti od anoreksije

'Utvrdili smo da je u odnosu na opću populaciju najviše oboljelih od anoreksije rođeno u proljetnim mjesecima', kaže Lahiru Handunnetthi iz Wellcome Trust Center for Human Genetics. 'Postoji, dakle, neka vrsta rizičnih faktora koji variraju sezonski s anoreksijom.' Znanstvenici su otkrili da je osam od 100 ljudi rođenih između ožujka i lipnja imalo anoreksiju u usporedbi s osam posto populacije bez dijagnoze anoreksije. To je 15-postotno povećanje rizika za rođene tijekom proljetnih mjeseci.

Prethodna su istraživanja otkrila sličnu povezanost između rođenja u proljeće i raznih bolesti, uključujući shizofreniju, multiplu sklerozu, pa čak i dijabetes tipa 1. Moguće je da su ove bolesti povezane s nekim utjecajem okoliša tijekom trudnoće ili prvih nekoliko mjeseci života, iako znanstvenici nisu sigurni što bi to moglo biti.

Ovi promjenjivi faktori u okolini, čini se, utječu na široku lepezu stanja:

- Istraživanje iz 2003. objavljeno u časopisu Journal of Nutrition pokazuje da su afroameričke bebe rođene u ljeto i jesen manje od onih rođenih u drugim sezonama. Također, djeca Afroamerikanaca dobivaju u prva četiri mjeseca manje težine, ukoliko su rođena u jesen.

- Bebe rođene u jesen imaju 9,5 posto rizika da postanu alergične na hranu, više od pet posto, koliki je rizik za bebe rođene u lipnju i srpnju. Bebe rođene u studenome ili prosincu imaju tri puta veću vjerojatnost da će patiti od ekcema i problema s disanjem. Ta je studija objavljena 2010. u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

- Umjerena i teška kratkovidnost najčešća je za bebe rođene u ljetnim mjesecima, sugerira istraživanje objavljeno u travnju 2008. u časopisu Ophthalmology.