PROZRAČNO I VESELO

Pripremite se za proljetno uređenje stana

Bionic
Reading

Pozitivnu energiju i dobre proljetne vibracije unesite u vlastiti dom, a ugođaj zimske topline zamijenite prozračnošću i razigranošću

Proljeće je zasigurno najbolje doba u godini za preuređenje stana, i to upravo zbog pozitivne energije oko nas koja nas čini raspoloženima i kreativnima. Osim toga, priroda koja se budi i procesi koji se oko nas događaju inspiriraju svojim oblicima, bojama i strukturama te ih je poželjno unijeti u okruženje doma, kako bi proljetni ugođaj bio potpun.

Proljeće je stoga idealno vrijeme za čišćenje i oslobađanje od svih suvišnih stvari i komada namještaja koji zagušuju prostor. Prozračnost, kao tipična karakteristika proljeća, podiže kvalitetu stanovanja te je potrebno težiti uspostavljanju upravo ovakvog olakšanog i fluidnog prostora. Bez obzira na to koliko ćete se teško rastati od nekih dragih, ali nepotrebnih stvari, lakoća i ugođaj rasterećenog prostora bit će vam zasigurno još draži.

Nakon ovoga pokušajte uspostaviti kvalitetniji prostorni odnos promjenom rasporeda elemenata u prostoru. Postavljanjem garniture za sjedenje na suprotnu stranu, promjenom položaja stola za blagovanje ili uvođenjem nove komode prostor će dobiti novi, osvježeni ugođaj.

Začinite prostor i novim detaljima – slikama na zidovima s motivima proljeća, apstraktnim skulpturama koje stiliziraju oblike iz prirode ili vjesnicima proljeća na stolu.

Proljetnu atmosferu i osvježenje doma možete postići i ličenjem zidova. Boje poput nježno zelene, žute, plave ili ljubičaste karakteriziraju rano proljeće i vrlo su ugodne u prostoru. Paleta proljetnih boja poželjna je kao motiv i u elementima namještaja te dekorativnih tkanina. Igra bojama ne zahtijeva ulaganje velikog truda i novčanih sredstava, ali je jedna od najzapaženijih u interijerskim zahvatima.

Najizraženiji proljetni motivi su biljni zbog prirode koja doživljava snažnu transformaciju i ponovno rađanje. Primjenom biljnih i cvjetnih motiva na sjedećim garniturama i stolcima, dekorativnim zastorima ili zavjesama, ukrasnim jastučićima ili podnim prostirkama bit ćete u skladu s proljetnim ugođajem.

Uza sve veće ili manje preinake, koje ste odlučili napraviti, ne zaboravite unijeti što veću količinu prirodne svjetlosti u prostor. Upravo je to osvjetljenje, prisutno kroz učestaliji broj sunčanih dana, ono što nas pokreće i budi novu energiju u nama. Prozračne zavjese ili potpuno otvoreni prozori s dekorativnim zastorima na rubovima unijet će proljetno sunce i vedrinu u dom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr