RECEPT

Male uskrsne pince

20.04.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Pinca je jedan od simbola Uskrsa i svi je volimo, a u priloženom videu možete pogledati kako napraviti ne samo jednu, već nekoliko manjih pinca u isto vrijeme

Potrebni sastojci:

1 kg glatkog brašna
80 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 vrećice suhog kvasca
½ žličice soli
5 jaja
150 ml jogurta
180 ml sušenih grožđica
30 ml ruma
120 ml šećera u prahu
¼ žličice arome vanilije
1 žlica mlijeka
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Prije svega grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se moče. U zdjelu prosijemo brašno, dodamo suhi kvasac, šećer, sol, vanilin šećer, ulijemo 200 ml mlake vode, 70 ml maslinovog ulja, jogurt, dodamo četiri žumanjka i sve zajedno izradimo u jednolično tijesto. Nakon 15-ak minuta miješanja dodamo ocijeđene grožđice i mijesimo još dvije minute.

Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, premjestimo je u maslinovim uljem namašćenu zdjelu, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i stavimo u hladnjak da odstoji 10-ak sati.

Odstajalo i dignuto tijesto stavimo na dasku, dlanovima ga raširimo na debljinu 4 cm, okruglim kalupom izrežemo oblike tijesta i dlanovima oblikujemo okruglice. Okruglice od tijesta složimo u namašćenu, pobrašnjenu i papirom za pečenje obloženu, vatrostalnu posudu. Prilikom slaganja pazimo da ostane razmak između okruglica jer će im se tijekom pečenja udvostručiti volumen. Zatim vrh svake okruglice zarežemo u križ, prekrijemo ih krpom i ostavimo na toplom da se dižu, po prilici 45 minuta.

Potom okruglice premažemo umućenim jajetom i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30-ak minuta. Gotove i ohlađene uskršnje pince prelijemo glazurom od šećera u prahu, arome vanilije i mlijeka te poslužimo.

Recept je preuzet sa stranice Crochef.hr