Mercator-H u velikoj humanitarnoj akciji za djecu bez roditelja

Mercator-H u velikoj humanitarnoj akciji za djecu bez roditelja

31.03.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Opskrbljeno čak osam lokacija dječjih domova diljem Hrvatske

Zagreb, 30. ožujka 2011. – Povodom velike nacionalne akcije „5 na dan“, kojom se promiče važnost dnevne konzumacije voća i povrća, Mercator-H je donirao pet tona voća i povrća najvećim domovima za djecu i njihovim podružnicama. Nakon dječjih domova u Rijeci, Lovranu, Puli, Splitu, Kaštelima i Osijeku donacija je uručena i u Zagrebu i to dječjim domovima A.G. Matoš, Nazorova, Ivan Goran Kovačić i Laduč.

 

„Biti odgovoran član društva iznimno je važan dio poslovanja Mercatora. Akciju darivanja dječjih domova pokrenuli smo s željom da doprinesemo raznovrsnijoj i vitaminima bogatijoj prehrani djece bez roditelja. Želimo kontinuirano utjecati na promišljanja o važnosti zdrave prehrane i sportskih navika stoga ćemo filozofiju »5 na dan« promicati tijekom cijele godine kroz aktivnosti i edukacije u našim centrima“, rekla je Lea Marcijuš, voditeljica službe za odnose s javnošću Mercatora-H prilikom uručenja donacije predstojnici doma A.G.Matoš, gospođi Đurđi Čačić.

 

„Iznimno mi je drago što je Mercator-H prepoznao naš trud da djeci pružimo sretna djetinjstva te što svoju humanitarnu akciju završava donacijom tone voća i povrća dječjim domovina na području Zagreba koji skrbe za više od 250 štićenika“, izjavila je gospođa Đurđa Čačić.

 

Dječji domovi u Zagrebu zbrinjavaju djecu bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te trudnice i majke s djecom. Za više od 250 djece dječji domovi pružaju smještaj, stručnu podršku i sigurnost, te mogućnosti za obrazovanje. 170 djece u dobi od 7 do 21 godinu smješteno je u podružnicama Laduč, A.G. Matoš i I.G. Kovačić, a 80-tero mlađe djece u Dječjem domu u Nazorovoj, koji djeluje od 1886. godine. Uz redovno školovanje djeca su uključena u brojne slobodne aktivnosti: od učenja stranih jezika, kompjutorskih radionica, sviranja glazbenih instrumenata do tečaja kuhanja, radionica za kreativno izražavanje, slikanja, plesa, glume, izradu keramike, kao i u brojne programe organizirane rekreacije.

 

U sklopu velike humanitarne akcije Mercatora donacijama dječjih domova u Zagrebu prethodile su četiri donacije. U Istarskoj županiji donaciju je primio Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe „Pula“ koji skrbi o 64-ero djece, u Primorsko-goranskoj županiji dom za djecu sa sjedištem u Lovranu i podružnicom u Rijeci koji skrbi za 50-ak djece, u Splitu Dom za djecu „Maestral“ te podružnica „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću koji imaju preko 100 štićenika te osječki dom „Klasje“ sa oko 100 štićenika.

„5 a day“ je velika međunarodna inicijativa kojom se, slijedeći upute Svjetske zdravstvene organizacije, ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća, a provodi se kroz mjesece u kojima opada konzumacija te kategorije namirnica. Svjetsku zdravstvenu inicijativu „5 na dan“ u Hrvatskoj provodi Mercator, i to posebnim pogodnostima pri kupovini voće i povrća, ali i kroz pomoć onima kojima je najpotrebnija, čime nastoji svake godine pridonijeti povećanju kvalitete života svojih sugrađana.