SAJAM GAST 2009

Državno prvenstvo barmena - Flair Challenger

04.03.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Na sajmu GAST 2009 održava se 9. državno prvenstvo barmena – Flair Challenger 2009, na kojem sudjeluje 15 vrhunskih barmena. Natjecatelji su dužni pokazati svoje akrobatsko umijeće u pripremanju koktela Sex on the Beach, Cosmopolitan i Royal Red. Pobjednik natjecanja putuje u Berlin na svjetsko natjecanje

Deveto državno prvenstvo barmena Flair Challenger organizira Hrvatska sekcija barmena sa svrhom podizanja razine kvalitete barmenskih usluga te razvijanje svijesti o potrebi usavršavanja i doškolovanja hrvatskih barmena. Prvenstvo se održava pod budnim okom predsjednika natjecanja Frane Stjepovića, predsjednika Hrvatske udruge barmena, Marina Nekića, predsjednika flair podsekcije barmena Hrvatske, Marijana Lipanović iz Dubrovnika i Jure Vojkovića iz Splita.

Flair natjecanje je slobodni stil pripremanja koktela u kojemu se barmeni u šest minuta predstavljaju publici i ocjenjivačkom sudu atraktivnim nastupom uz žongliranje s bocama u kojima treba biti minimalno 3 cl alkoholne baze, likera ili sirupa. Unatoč zabavnom aspektu natjecanja, natjecanje se odvija pod vrlo strogim pravilima Hrvatske sekcije barmena i iznimno je zahtjevna disciplina.

Uz boce, za vrijeme žongliranja i pripremanja koktela može se koristiti isključivo barska oprema, malim demo barovima koji su posebno izrađeni za potrebe flair natjecanja, što znači da imaju korito za boce, ugrađen prostor za led i prostor za juice kontejnere, odnosno speed boce. Barmen može birati između dva koktela, odabire koktel koji želi te ga po receptu koji je dobio od flair sekcije pripravlja, s tim da mora pripraviti najmanje jedan koktel, a najviše tri ista koktela. Barmen je obavezan koristiti samo piće odnosno boce koje su prethodno dogovorene sa Tangarom – Gody Sirupi. Upotreba sastojaka ili boca koje nisu dio recepta ili piće koje je u receptu, a nije u originalnoj boci kažnjava se diskvalifikacijom. Svaki koktel mora imati slamku, dekoraciju i ispod čaše salvetu. Svi pokreti se ocjenjuju bodovima minus ili plus ovisno o novim trikovima, odnosno o nespretnom izvođenju ili neoriginalnosti.