MALO REALNIJI POGLED

Je li roditeljstvo uistinu sreća?

09.03.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Rašireno je vjerovanje da djeca donose sreću, no je li to baš tako? Najnovije istraživanje pokazuje neke ne baš lijepe strane roditeljstva

Dolaskom četvrtog djeteta u obitelj, radosti roditeljstva počinju blijedjeti, pokazuje najnovije njemačko-američko istraživanje koje se bavilo roditeljskim zadovoljstvom. Uočeno je da su roditelji u dobi od 30 do 39 godina iznimno sretni s djecom sve dok im ne dođe četvrto dijete.


Također je otkriveno i da su stariji ljudi sretniji s više djece, ali sreća mlađih parova ovisi o svakom novom djetetu. Osobe starije od 40 godina koje imaju djecu sretnije su od parova jednake dobi koji nemaju djecu.

U ranim fazama roditeljstva, pozitivni aspekti roditeljstva zamagljeni su negativnim iskustvima poput neispavanosti i financijske iscrpljenosti. Roditelji s godinama – svojima i dječjima – osjećaju manji pritisak jer im djeca postaju sve neovisnija.

Stručnjaci koji su radili na istraživanju tvrde da su prvi koji su uspjeli identificirati raskorak između raširenog vjerovanja da djeca donose sreću i činjenice da je većina istraživanja pokazala da se uz roditeljstvo vežu mnogi negativni aspekti.