PAŽLJIVO ČITAJTE DEKLARACIJE

Mala djeca kroz kožu upijaju štetne tvari

02.03.2011 u 10:37

Bionic
Reading

U Danskoj je najavljeno uvođenje zabrane konzervansa propylparabena i butylparabena u kozmetičkim proizvodima za djecu mlađu od tri godine. Kako u Hrvatskoj nema najave slične zabrane, pažljivo čitajte deklaracije ili kupujte organske proizvode za djecu

Iako Danci ovu zabranu uvode na temelju sumnje, dugogodišnja istraživanja upozoravaju kako ovi parabeni, najčešće upotrebljavani u dječjim zaštitnim sredstvima za sunčanje, uzrokuju hormonalne promjene kod dječaka, a koje mogu gdjekad uzrokovati neplodnost, rak testisa, poremećaj razvoja genitalija, prenosi Time magazine.

Inače, u EU svaka država samostalno regulira zabranjena i dopuštena sredstva, a Danska je prva koja se odlučila na ovu rigoroznu mjeru. Kako u Hrvatskoj još nema ni najave takve zabrane, najbolje je pažljivo proučiti sastojke na deklaraciji. Informirati se možete i na brojnim internetskim stranicama koje redovito osvježavaju listu dječje kozmetike koja sadrži, odnosno ne sadrži parabene. Siguran su izbor svi proizvodi u ekotrgovinama, koji imaju organske sastojke, kao i većina proizvoda dostupnih u ljekarnama diljem zemlje.