Obitelj i dom NESTANAK TRADICIONALNIH MUŠKARACA

Osjećate se depresivno? Razlog je sve veća uspješnost žena

  • Autor: tportal.hr
  • 1.3.2011 19:35:43
  • 1.3.2011 11:59:09

Muškarci se osjećaju sve više depresivno zbog činjenice da žene zarađuju više te da su upravo one postale glavni izvor prihoda koji prehranjuje cijelu obitelj, tvrde znanstvenici nakon provedenog istraživanja

Kako tvrde znanstvenici, promjena ekonomskih stanja u zemljama poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država vodi do sve većeg broja muškaraca koji ostaju bez posla te se tradicionalni poredak obitelji sve više mijenja.

sve većeg broja muškaraca koji ostaju bez posla te se tradicionalni poredak obitelji sve više mijenja.

Očekuje se kako će se učestalost poremećaja depresije u muškaraca u idućih nekoliko godina porasti te bi broj muškarac koji boluje od depresije mogao dosegnuti broj žena, koje su inače sklone podlijeganju depresiji te traženju pomoći.

Doktor Boadie Dunlop sa Sveučilišta Emory u Atlanti tvrdi: 'Žene su, za razliku od muškaraca, genetski čak dvostruko sklonije obolijevanju od depresije tijekom života. No promjenom načina života i hijerarhije u obitelji očekuje se da bi se taj trend mogao drastično promijeniti.'

Kako tvrde doktor Dunlop i njegova suradnica Tanja Mletzko, postoje dvije velike promjene u zapadnjačkom načinu života koje utječe na češću pojavu depresije u muškarca. Prvi razlog je taj što društvo neprestano potiče muškarce da otvoreno razgovaraju o vlastitim osjećajima te da s drugima podijele podjele svoje probleme. U isto vrijeme dolazi do dubokog restrukturiranja tradicionalnih 'muških' poslova, poput proizvodnje.

'Recesija i preokreti u određenim ekonomskim granama jako su utjecali na muškarce zbog svoga nerazmjernog efekta na tradicionalne 'muške' poslove poput proizvodnje i graditeljstva. Usto, žene sve češće postaju glavni izvor financiranja i prehranjivanja obitelji', tvrdi doktor Dunlop.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više