Obitelj i dom RODITELJI, OPREZNO!

Pretjerana roditeljska briga uzrokuje anksioznost djece

  • Autor: tportal.hr
  • 1.3.2011 11:56:35
  • 1.3.2011 10:56:23

Djeca odrastaju osjetljiva i nesigurna po pitanju svoje budućnosti jer roditelji u pretjeranoj mjeri dominiraju njihovim životima, tvrde znanstvenici

Nova studija tvrdi da djeca zbog pretjerane brige i pažnje roditelja su poprilično nesigurna u vezi svoje budućnosti te imaju osjećaj kako nemaju izbora. Prezaštićenost, kojoj su mnogi roditelji skloni, čini djecu nesretnom, uplašenom i manje snalažljivom u raznim životnim situacijama.

Znanstvenici iz Children’s Society otkrili su da je svako osmo dijete nesretno zbog nedostatka samostalnosti, poput nemogućnosti da određen stvari obavljaju sami ili da samostalno donose odluke. Oko devet posto djece dobi do 11 godina te 16 posto u dobin od 12 do 15 godina priznalo je da su uzrujani zbog manjka izbora u vlastitom životu.

Zbog ovakvih rezultata istraživanja, psihologinja Kairen Cullen upozorava da brojni roditelji zbog prevelike želje da zaštite djecu nenamjerno kod njih izazivaju anksioznost. 'Neprestano smo preplavljeni informacijama kako bismo trebali odgajati djecu, stoga nije iznenađujuće da roditelji u nastojanju da budu što bolji, isto tako osjećaju anksioznost te naginju prevelikoj zaštiti djece', tvrdi doktorica Cullen.

Penny Nicholls iz Children’s Societyja naglašava da je trenutak kada djeca postaju neovisna o roditeljima izuzetno važan trenutak u njihovom odrastanju. Ističe da najmlađe treba poticati na neovisnost i samostalno donošenje odluka kako bi se uspješno razvili u stabilne osobe. Kako tvrdi istraživanje, čak 10 posto dječaka i djevojčica pretjerano se opterećuje pitanjem što ih sve čeka kasnije u životu.

Doktorica Cullen savjetuje: 'Roditelji bi trebali pružati djecu podršku tamo gdje je potrebna, a djeca bi trebala dobiti priliku izraziti svoje brige, razmišljanja te ih se svako treba shvaćati ozbiljno. Djeca koja odmalena nisu naučena biti samostalna, kada odrastu, teže se snalaze u svijetu odraslih.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više