SVE JE NA NJIMA

Žene se brže umaraju od braka nego muškarci

28.02.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Žene se brže umaraju od braka nego muškarci, pokazuje najnovije istraživanje koje donosi i definiciju najsretnijeg braka

Britanski znanstvenici proučavali su živote 40.000 obitelji kako bi ustanovili što ih čini sretnima. Na čuđenje mnogih, uočili su da su najsretniji bračni parovi bez djece koji su visoko obrazovani. Njihova najveća sreća traje do negdje pete godine zajedničkog života, a tada dolazi do nezadovoljstva, i to uglavnom kod žena.


Stručnjaci za međuljudske odnose vjeruju da je to zato što žene čine više za obitelj i dom od muškaraca. Usto, žene češće od muškaraca pamte značajne datume poput rođendana i godišnjica braka. U prvih pet godina zaboravnost i neangažiranost muškaraca ne smeta toliko s obzirom na to da ih još drži osjećaj zaljubljenosti, ali nakon toga vremenskog razdoblja pripadnice nježnijeg spola počinju primjećivati takve stvari. Istraživanje je otkrilo i da su sretniji parovi oni koji su vjenčani od onih koji samo žive zajedno.

'Nakon pet, šest godina zajedničkog života, žene počnu preispitivati svoju vezu. Shvate da čine više za održavanje veze od svojih partnera čak i ako imaju vrlo zahtjevnu karijeru. Muškarci bi se trebali malo više brinuti oko odnosa i oko svoje žene. To, nažalost, najčešće nije slučaj. Muškarci se uljuljkaju u svakodnevni život i vezu te zaborave da ženama treba i romantika', pojasnila je psihologinja Pam Spurr koja je radila na istraživanju.