ZAGREB WINE GOURMET FESTIVAL

Slavni francuski vinar otkriva tajne prirodne proizvodnje vina

24.02.2011 u 09:49

Bionic
Reading

Poznati francuski vinar i autor nekoliko knjiga koje zagovaraju biodinamički uzgoj vina Nicolas Joly, gostuje danas na Zagreb Wine Gourmet Festivalu. Taj slavni Francuz govorit će o mnogim zanimljivim temama koje sam svakodnevno primjenjuje u svojoj praksi

Nicolas Joly, slavni francuski vinar iz doline Loire, danas će u Zagrebu održati predavanje o biodinamici u proizvodnji vina. Nicolasa se inače smatra ocem biodinamike u proizvodnji vina, ali on sam za sebe voli reći da je 'pomoćnik prirode'. Biodinamički uzgoj grožđa u posljednjih je dvadesetak godina vrlo popularan, a temelji se na učenjima dr.Rudolfa Steinera, austrijskog filozofa i mističara.


Mnogi stručnjaci smatraju da je biodinamika u uzgoju bilo koje vrste voća ili povrća zapravo krajnji oblik organske poljoprivrede koji apsolutno zabranjuje upotrebu bilo kakvih kemikalija. Svaki biodinamički poljoprivrednik zemlji pristupa na homeopatski način - analizira je, utvrđuje gdje je izgubljena ravnoteža i ponovno je uspostavlja. O svemu tome, ali i mnogim drugim zanimljivim temama Nicolas Joly danas će govoriti na svom zagrebačkom predavanju koje se održava danas u 15 sati u sklopu Zagreb Wine Gourmet Festivala.

Poznati francuski vinar nekada se bavio investicijskim bankarstvom, ali je tu karijeru prekinuo kako bi se mogao baviti vinima na obiteljskom gospodarstvu koje je naslijedio. Biodinamičkim uzgojem vina počeo je eksperimentirati 80-ih godina prošloga stoljeća i otad je gorljivi zagovornik takve proizvodnje plemenite kapljice. Nicolas Joly danas je ponosni vlasnik vrhunskih vina poput Les Vieux Clos i Clos de la Bergerie.

Osim vlastitim praktičnim primjerima, Nicolas je drugim proizvođačima vina pomogao i knjigama. Naime, svestrani Francuz autor je dviju knjiga - 'Le Vin du ciel à la terre' koja je namijenjena vinogradarima i 'Le Vin' koja je namijenjena ljubiteljima vinske kapljice. Budući da Nicolas o proizvodnji vina ima još puno toga za reći, vrlo je vjerojatno da će proizvođače, ali i ljubitelje vina razveseliti još kojim djelom.

Zagreb Wine Gourmet Festival otvara se za javnost sutra, a bit će održan u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti. Ove godine na festivalu će se okupiti 130 izlagača iz zemlje i inozemstva koji će posjetiteljima predstaviti svoja vrhunska vina i gastronomske delicije. Osim degustacija renomiranih vina, posjetitelji će moći kušati i hranu koju će pripremati chefovi iz Švedske, Brazila, Francuske, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.