SINDROM PETRA PANA

Napredak žena pretvara muškarce u dječake

23.02.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Vrlo rašireno je vjerovanje da žene sazrijevaju znatno brže od muškaraca, međutim u novoj knjizi 'How the Rise of Women Has Turned Men Into Boys' autorica Kay S. Hymowitz objašanjava sindrom Petra Pana te tvrdi da u današnje vrijeme muškarcima treba više no ikada da odrastu, pa velik broj njih to nikada niti ne uspije, a za to su krive žene

Autorica knjige Kay S. Hymowitz tvrdi kako sve veći napredak žena za vrijeme školovanja i na radnome mjestu dodatno

pojačava učinak sindroma Petra Pana kod suprotnog spola, odnosno raste broj muškaraca koji nikada ne odrastu te se cijeli život ponašaju poput tinejdžera.

Kako tvrdi autorica, promjena hijerarhije spolova muškarce čini nesigurnima po pitanju njihove uloge u društvu. Sve veći broj obrazovanih žena i njihov uspjeh u poslovnom svijetu usporava i odgađa sazrijevanje muškaraca. Današnji muškarac je poput glumca u kakvoj drami i jedino što zna je ono što ne smije reći. Mora se dokazati na tržištu rada, no ne smije se ponašati zapovjednički niti biti previše samouvjeren. Mora biti senzibilan i pametan, ali ne i drzak.

Kay S. Hymowitz tvrdi da danas mlađe muškarce doživljavamo na jednak način poput tinejdžera u prošlom stoljeću te da taj trend utječe na promjenu demografske slike. Reklame i marketing u društvu populariziraju određeni način života mlađih osoba stvarajući socijalni fenomen životnog razdoblja između adolescencije i odrasle osobe, u kojemu muškarci često ostanu zauvijek zarobljeni.

Autorica knjige svoje tvrdnje o sindromu Petra Pana povezuje s filmom 'Zalomilo se' iz 2008. godine u kojemu glavne uloge utjelovljuju Seth Rogen kao tipični muškarac koji nije spreman odrasti te Katherine Heigl koja igra ulogu žene koja trči za karijerom.

'Današnje žene su vrlo uspješne na radnim mjestima i znaju se same brinuti o sebi te su supruzi i očevi opcionalni izbor, a kvalitete koje su kod muškaraca prije bile tražene, poput hrabrosti, smjelosti i odanosti, danas nisu popularne', tvrdi Kay S. Hymowitz.

Postotak mladih visokoobrazovanih ljudi se udvostručio između 1960. i 2000. godine, međutim u toj brojki je samo 27 posto muškaraca u dobi od 25 do 34 godine, u usporedbi sa 34 posto žena.