DA NE BISTE POŽALILI

Pet najvažnijih pravila kod preuređenja stana

Bionic
Reading

Postupak preuređenja prostora u kojem živite treba biti vrlo temeljit i promišljen da ne biste napravili greške čije ćete posljedice osjećati sve do sljedećeg preuređenja

Nakon nekoliko godina stanovanja u istom prostoru, sve se čini pomalo dosadnim i željni ste promjena. Nekim manjim zahvatima svake se godine mogu činiti više ili manje uspješne izmjene, ali na koncu ipak dođe vrijeme za upuštanje u temeljitije preuređenje stana. Pritom se treba držati određenih pravila da ne biste požalili zbog učinjenih pogrešaka koje kasnije nije više ni lako ni jeftino ispravljati.

1. Prije samog preuređenja stana potrebno je razmisliti o svemu što vam je smetalo u prijašnjoj koncepciji, a odražavalo se kroz funkcionalne nepravilnosti. Pogrešan raspored namještaja i opreme može poremetiti komunikacijske tokove ili otežati i usporiti obavljanje radnih procesa. Ovakve ste nepravilnosti sigurno osjetili i komentirali, pa će vam to iskustvo sigurno nametnuti pravilno rješenje pri preuređenju stana.

2. Drugo pravilo je sagledavanje stvarnih potrebakoje se očituju kroz vaš stil života, nameću kroz raspoložive prostorne mogućnosti te izražavaju kroz potrebu zadovoljavanja funkcionalnih i estetskih kriterija. Potrebno je naći pravu mjeru i u želji za praćenjem trendova, jer ga svaki prostor ne može izraziti na najbolji način zbog rasporeda, smanjene površine, nedovoljne količine svjetlosti ili sličnih problema s kojima se susrećemo. Otkrivanje prave mjere za sve navedene parametre bit će ogledalo uspješnosti nove koncepcije stana!

3. Treće pravilo predstavlja nadogradnju na prethodno pravilo. Pri donošenju odluka nemojte se povoditi za željom da svoj stambeni prostor uredite baš kao vaši prijatelji ili susjedi ili da u toj težnji idete još dalje u natjecateljskom duhu – da vaš stan mora biti još ljepši i bolji. Prostor u kojem živite treba biti uređen prema vašim vlastitim mjerilima i u skladu s vašim mogućnostima. Skupi materijali ili pojedinačni komadi namještaja koje viđate kod drugih mogu biti nadomješteni jeftinijim i jednostavnijim elementima, koji će u skladnoj kombinaciji s ostalim prostornim parametrima biti vrlo efektni i zapaženi.

4. Prilikom preuređenja stana nastojte poboljšati njegove prostorne kvalitete. Optičko povećanje ili smanjenje prostora, korigiranje visine, uvođenje veće količine svjetla ili povezivanje prostora najjednostavnije ćete postići bojom zidova i namještaja, ugradnjom odgovarajućih materijala te odabirom pravilnih elemenata opreme. Dom koji karakteriziraju prozračnost i dobra dnevna osvijetljenost kvalitetno je i bezvremensko rješenje!

5. Kad sagledate sve prostorne mogućnosti, potrebe i želje te shvatite da ne znate što biste i kako dalje, javite se stručnjacima – arhitektima i dizajnerima koji su tu da riješe sve vaše probleme. Kompjutorskim vizualizacijama vrlo se brzo i jednostavno mogu sagledati sve prednosti i nedostaci nove prostorne koncepcije te projektirati rješenje i stambeni prostor kakav ste oduvijek željeli...

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr