PARTNER MOŽE POMOĆI

Dugo se ljutite nakon svađe? Krivite roditelje!

22.02.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Ako vas partner može naljutiti toliko da vam krv vrije još satima poslije svađe, krivite roditelje, a ne njega

Znanstvenici tvrde da se bolje znate svađati, odnosno argumentirano raspravljati, u odrasloj dobi ako ste kao dijete imali dobar odnos s roditeljima. Ako on nije bio one kvalitete koje je trebao biti, danas te praznine ispunjavate pretjeranim svađama i dugotrajnom ljutnjom.

Zanimljivo istraživanje provedeno je na američkom Sveučilištu Minnesota u sklopu kojeg su znanstvenici promatrali djecu koja su rođena sredinom 70-ih godina. Nadzirali su ih sve do njihove odrasle dobi, odnosno idućih 20 godina.

Otkrili su da se ljudi koji su imali zdrav odnos s roditeljima bolje nose s konfliktima u odrasloj dobi te da oni ne ostavljaju dugotrajne posljedice na njih. Ako roditelj pomaže djetetu da se nosi sa svojim neugodnim emocijama, kažu znanstvenici, ono će odrasti u osobu sposobnu da se nosi s njima nakon svađe.

Dobra je vijest da u oporavku od loših navika iz djetinjstva može pomoći partner. 'Partner zapravo može izliječiti te neugodne emocije iz djetinjstva. Ako je on stabilan i emotivno zreo, može spasiti vezu, ali i partnericu koja će se mijenjati uz njega', istaknula je znanstvenica Jessica Salvatore.