RAZBIJEN STEREOTIP

Muškarci su skloniji braku od žena

08.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Stereotip da su muškarci skeptični prema vezama, a žene nisu konačno je razotkriven u novom istraživanju. Otkriveno je i da su muškarci skloniji braku od žena te da također traže ljubav, a ne samo seksualnu privlačnost

Anketa je provela stranica Match.com na 5.200 muškaraca i žena koji nisu u vezama u dobi između 21 i 65 godina.

'Već dugo smo svjedoci rastućoj ekonomskoj jednakosti među spolovima, ali iznenadilo me da muškarci prihvaćaju neke stavove koje smo dugo pripisivali samo ženama te da isto tako žene prihvaćaju neke stavove koje smo isključivo vezali uz muškarce', rekla je dr. Helen Fisher, stručnjakinja za kulturalnu antropologiju, za ABC News.

'Muškarci u gotovo svakoj dobnoj skupini imaju jednaku želju stupiti u brak kao i žene, tako da nije istina da se ne žele vezati. Posebno mladi muškarci, između 21 i 34 godine, oni čak imaju veću želju za brakom nego žene, a kroz apsolutno svaku dobnu skupinu, muškarci uvijek radije žele imati djecu nego žene', dodala je.

Fisher je također iznijela podatke da se muškarci brže zaljubljuju od žena, prije predstavljaju djevojku obitelji, a i prije će se oženiti ženom koja ima sve što traže od partnera iako fali seksualna privlačnost. Razlog u ovim promjenama neki znanstvenici vide u činjenici da žene više zarađuju nego prije te su zbog toga neovisnije.

'Žene više žele izlaske s prijateljicama nego što muškarci žele izlaske za sebe. Također žele svoje osobne bankovne račune i godišnje odmore bez partnera. Zapravo, žene se sve rjeđe upuštaju u predanu vezu ako nemaju dubok osjećaj ljubavi i seksualne želje. Dotad žele imati sve', objasnila je Fisher.

Anketa je otkrila još jedan trend – samo 17 posto muškaraca i 28 posto žene vjeruje da je vjerska opredijeljenost partnera vrlo važna. No, najzanimljivije je otkriće da 35 posto muškaraca i žena reklo da su upoznali nekoga tko ih na prvi pogled nije fizički privukao, ali su se nakon upoznavanja ludo zaljubili.

'Tako da, ako išta mogu poručiti samcima na Valentinovo, onda je to – pogledajte još jedanput. Možda vam se ostvare svi snovi', poručila je Fisher.