Obitelj i dom MALA DJECA

Surfaju internetom, a ne znaju vezati vezice

  • Autor: tportal.hr
  • 20.1.2011 15:39:23
  • 20.1.2011 13:20:32

Klinci nove generacije u kojoj tehnologija uzima primat ne uče vještine poput plivanja,vožnje biciklom i vezivanja žniranaca, ali zato odlično barataju mišem i snalaze se na računalu, pokazuje veliko istraživanje

Naime, čak sedam od deset djece u dobi od dvije i pet godina znaju igrati videoigrice, a manje od dvoje zna ih plivati bez pomoći roditelja. Najnovije istraživanje na najmlađima pokazuje kako tradicionalne vještine koje su djeca prije s lakoćom usvajala zamjenjuju nove vezane uz tehnologiju.

Roditelji su ili prezauzeti ili suviše lijeni da bi svoju djecu učili praktičnim vještinama, jednostavnije je, čini se, posjesti ih pred računalo. Umjesto da doživljavaju stvarni svijet, djeca kopiraju svoje roditelje tipkaju po mobitelima i tipkovnicama, a sve na štetu razvijanja socijalnih vještina.

Stručnjakinja za dječju psihologiju i razvoj Sue Palmer otkrila je da više nego ikad zatvaramo svoju djecu iznutra i kočimo im razvoj.

'Ohrabrujući ih da žive virtualna iskustva ne razvijaju se kako treba, zaglupljuju, navikavaju se na brza rješenja i još brže nagrade. Nasuprot tome, ne uče kako razvijati emocionalne vještine potrebne za stvarne odnose', upozorava Palmer dodajući da se djeca trebaju igrati sa stvarnim ljudima kako bi se razvijali kako treba.

Poražavajući podaci istraživanja otkrivaju da 23 posto djece između dvije i pet godina znaju nazvati s mobitela, a četvrtina njih zna surfati internetom. Jedno od pet zna se služiti iPadom, a dvije trećine djece zna kako upaliti računalo.
No kad se radi o praktičnim vještinama, rezultati su bitno drukčiji. Naime, samo 48 posto djece znalo je svoju kućnu adresu, a samo trećina znala je napisati svoje ime. Šokantno je da je samo 11 posto djece znalo zavezati žnirance.

Istraživanje na 2.200 majki iz 11 zemalja provodila je internetska sigurnosna kompanija AVG, a otkrilo je i da su djeca iz Velike Britanije najviše uvučena u tzv. virtualni svijet.

'Sve veći broj roditelja u računalima i elektronici vide babysittera', rekao je Tony Anscombe glasnogovornik AVG-a.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više