IZVUCITE MAKSIMUM

Kako pametno iskoristiti svaki kvadrat prostora?

Bionic
Reading

Potreba za optimalnom i funkcionalnom iskoristivošću stambenog prostora nameće se kao jedna od najvažnijih pri opremanju stana ili kuće. Pronalaskom pravog odnosa između veličine prostora, dimenzija namještaja i optimalnog korisnog ili komunikacijskog prostora, kvalitetno ćete iskoristiti svaki kvadrat doma

Bez obzira na kvadraturu, svima je želja zadovoljiti sve funkcionalne potrebe i pritom imati ugodan i prostran dom. Čak i vrlo mali stambeni prostori uz nekoliko trikova mogu izgledati veći i prozračniji. Činjenica je da se svatko osjeća puno ugodnije u domu koji nije pretrpan namještajem i koji ima dovoljno slobodnog prostora i dnevne svjetlosti nego u onom opterećenom prevelikim brojem elemenata namještaja i bez nužnog slobodnog, tj. komunikacijskog prostora.

Bijela boja i čiste linije vizualno povećavaju prostor

Da biste uspješno smjestili sve potrebno u svoj najčešće nedovoljno velik stan, potrebno je voditi računa o minimalno potrebnim dimenzijama prostora, pogotovo u zonama u koje smještate određene funkcionalne grupe – sjedenje, blagovanje, rad, spavanje... Ukoliko su dimenzije kojima raspolažete manje od onih koje ćemo navesti, potrudite se odabrati namještaj manjih dimenzija, pa tako umjesto udobnih stolica s rukonaslonima u blagovaonici odaberite one bez njih, umjesto kutne garniture smjestite trosjed s foteljom, odaberite stol na razvlačenje koji će samo u određenim trenucima zauzimati prostor u svojoj punoj dužini...

Minimalne potrebne dimenzije za funkcionalan i lako pristupačan smještaj grupe za sjedenje u dnevnom boravku iznosi 240x290 cm. Tu ćete jednostavno smjestiti kutnu garnituru ili trosjed s dvije fotelje. Prostor može biti još manji ukoliko smještate samo trosjed. U blizini je poželjno imati taburee, koji će proširiti grupu za sjedenje, a svojim dimenzijama i oblikom neće dodatno opteretiti prostor.

Prilikom uređenja blagovaonice vodite računa o veličini, jer pristup stolu i stolicama treba biti vrlo jednostavan, a to ćete omogućiti jedino uz optimalnu veličinu blagovaonice, pravilno postavljanje stola, kao i pravilan odabir dimenzija stola i stolica.

Klizna vrata ormara i svijetle boje idealno su rješenje za male spavaće sobe

Ukoliko se odlučite za okrugli stol sa šest stolica, osigurajte kvadratičan prostor dimenzija 320x320 cm da biste omogućili pristup, lako posluživanje i kretanje oko stola. Ukoliko pak raspolažete manjim dimenzijama, odlučite se za pravokutni stol koji kraćom stranicom možete postaviti paralelno uz slobodan zid. U tom slučaju će vam biti potrebno minimalno 300x240 cm ukoliko želite osigurati pristup svakom sjedećem mjestu, odnosno 130x170 cm ukoliko je stol prislonjen uz zid, a cijela grupa smještena u zatvorenu zonu bez mogućnosti prolaska. Praktično rješenje za male prostore je primjena klupe koja je sada trendovski element, pa se u različitim izvedbama koristi i u vrlo prostranim blagovaonicama.

Minimalne potrebne dimenzije za spavaću sobu u koju ćete smjestiti ormar dubine 60 cm, noćne ormariće i krevet širine 160 cm je 320x300 cm. U tom slučaju ćete osigurati 50 cm za pristup krevetu sa svake strane, a vrata ormara je poželjno izvesti kao klizna da ne bi dodatno zauzimala prostor prilikom otvaranja.

Minimalna dimenzija sobe za smještaj jednog djeteta ovisi o kubaturi zraka. Za jedno dijete je potrebno osigurati minimalno 8 m3 zraka, pa ćete izračunati površinu sobe ovisno o visini prostora. Ukoliko je visina cca 250 cm, za jedno dijete je potrebno 6 m2, a za dvoje djece 12 m2. No ne preporučuje se smještati dijete u sobu manju od 8 m2 zbog psiholoških razloga. Prostor možete dobro iskoristiti niveliranim namještajem, koji u parteru ima zone za rad, igru i druženje, a u gornjoj zoni za spavanje.

Minimalna širina prostora u koji se smješta linijska kuhinja treba biti 140 cm, 60 cm za elemente, a 80 cm za komunikacijski prostor, dok je za U ili II kuhinju potrebna širina od 220 cm. Dužina kuhinje je proizvoljna, ovisno o broju elemenata koje želite smjestiti. Kuhinje takve širine će osigurati optimalno odvijanje radnih procesa.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.