KAMENI VINOGRADI

Vrhunska hercegovačka vina

19.01.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Na ogromnom prostranstvu hercegovačkog krša, od gornjeg toka Neretve preko Mostara do Jadranskog mora, vinogradi zauzimaju pitome oaze koje su čovjek i priroda stvarali tisućama godina

Mediteranska klima, reljef i tip zemljišta pogodovali su uzgoju vinove loze, uglavnom autohtonih sorti Žilavke i Blatine. Nadaleko je poznata plantaža Kameni vinogradi, podignuta na broćanskoj visoravni nad desnom obalom rijeke Neretve. Najveća od svih, najbolji je primjer kako se ljudskom intervencijom oskudna zemlja može pretvoriti u plodnu oazu. Na 10 hektara površine u golom kamenu, zasađeno je 300.000 sadnica. Otud potiče čuveno KAMENO vino, za neke najbolja Žilavka, mnogo puta nagrađivana. Odnjegovano je u vinariji Čitluk, koja je sa 300 hektara nasada u vlasništvu i još preko 100 hektara u koopreaciji s Hercegovinavinom te smještajnim i prerađivačkim kapacitetom od 110.000 hektolitara, ujedno najveća vinarija u Bosni i Hercegovini.


KAMENO VINO

•12,5 % alc.
•Ambalaža: 0,75 l
•Servirati ohlađeno na 10°C

Čuveno bijelo suho vino proizvedeno od autohtone sorte grožđa Žilavka s dodatkom Bene 10 posto, koje se uzgajaju na ograničenom položaju, strogo određenih lokaliteta Mostarskog vinogorja.

BLATINA

•12-13 % alc.

•Ambalaža: 0,75 l
•Servirati na 18°C (sobna temperatura)


Čuveno suho, crno vino proizvedeno od istoimene autohtone sorte grožđa uz dodatak sorti oprašivača od 15 posto sa strogo ograničenih lokaliteta Mostarskog vinogorja.