KAKO DO ŽELJENOG UGOĐAJA

Pravila koja treba slijediti pri uređenju interijera

Bionic
Reading

Puno je dilema prilikom uređenja doma, a jedna od najčešćih je treba li nužno slijediti pravila nametnuta strukom, iskustvima drugih ljudi ili se jednostavno prepustiti vlastitom osjećaju i dom urediti prema osobnom doživljaju prostora

Stanovanje je kompleksna sfera života koja obuhvaća i naše sustanare, obitelj, partnere ili prijatelje, pa pristup rješenju problema time postaje još složeniji.

Radni stol je poželjno postaviti na način da dnevna svjetlost dolazi s prednje ili lijeve strane, dok za ljevake vrijedi obrnuto

Pronalaskom prave mjere u odnosu individualnog i svega onoga što je odredila struka, praksa ili trend, pronaći će se i idealno rješenje za vaš dom. Čak i uključivanje stručnjaka u kreiranje interijera vašeg doma, nameće obavezu da mu/joj detaljno iznesete pojedinosti oko sklonosti i načina vašeg života. Stručna osoba, koja dizajnira vaš životni prostor, mora rješenju problema pristupiti i s psihološke strane kako bi interijer bio maksimalno prilagođen baš vama.

Kada se govori o elementima koje obavezno treba slijediti pri opremanju interijera, onda se oni vežu uz funkcionalnost prostora, iako je i ona ponekad individualizirana. Npr. radni stol je poželjno postaviti na način da dnevna svjetlost dolazi s prednje ili lijeve strane (za ljevake obrnuto), no pojedinci povremeno koji se služe računalom zaključit će da im kut upada dnevne svjetlosti nije važan, pa će radni stol postaviti u zonu koja nije prirodno osvijetljena. Na taj će način njihove potrebe oko organiziranja radnog kutka biti u potpunosti zadovoljene, a sama funkcionalnost individualizirana. No, sasvim je drukčiji pristup kada se radi o postavljanju radnog stola vašeg djeteta, koje svakodnevno uči, piše zadaće ili crta na tom stolu. U tom je slučaju nužno slijediti sva poznata pravila oko odnosa stola i ulaska dnevne svjetlosti.

Ugođaj doma kreirajte prema osobnom doživljaju

Poželjno je primjenjivati poznata pravila o funkcionalnosti i u kuhinji jer su se pokazala kao izuzetno dobra.

Organizacija radnog trokuta, koji čine sudoper, štednjak i hladnjak sa slobodnim radnim zonama između njih, omogućit će savršen tijek radnog procesa. Kada sve posložite na funkcionalan način, individualizirati možete oblikovanje kuhinje te odabir materijala i boja.

Preporuka je slijediti opća pravila o praktičnosti i funkcionalnosti, (eventualno ih korigirati prema vlastitim potrebama), a uređenje maksimalno prilagoditi svojim željama i shvaćanjima, i to odabirom stila uređenja, primijenjenim materijalima i bojama... Dekoracija prostora je također individualna jer on mora imati osobnost i prepoznatljivost.

Vaš dom je odraz vas samih i to treba naglasiti. Interijer doma može biti hladan, topao, elegantan, temperamentan, smirujući, nepredvidiv, romantičan, strastven... Ugođaj doma kreirajte prema osobnom doživljaju. Inspiraciju možete naći u salonima namještaja, katalozima, fotografijama na internetu, ali nikada nemojte kopirati viđeno, već ga interpretirajte na vlastiti način.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.