OSOBNI NEUSPJEH

Prekid prijateljstva boli jače od prekida veze

27.12.2010 u 10:17

Bionic
Reading

Prekid prijateljske veze može biti bolan jednako kao i razvod, tvrde stručnjaci. Očito da ženama nije lako nositi se sa svim emocijama kada im iz života nestane najbolja prijateljica

I prekidi prijateljskih veza se događaju. Katkad umiru naglo, baš kao i ljubavne veze, i mogu jednako jako boljeti, čak i više. Pokazuje to nedavno istraživanje u kojemu se navodi da su na takvu situaciju posebno osjetljive žene. Zašto?

Žene su sklone dijeliti sve sa svojim najboljim prijateljicama: nade, tajne, strahove, nesigurnosti i sve ostale osjetljive teme koje nikada ne bi dijelile ni s kim drugim. Upravo zato neke žene doživljavaju prekid prijateljstva kao ubod noža u srce.

'Prijateljstva mogu biti vrlo intenzivna pa prekid takve veze zna jako boljeti. Žene također gledaju na prijateljstva kao na mjeru vlastite vrijednosti, stoga prekid doživljavaju kao osobni neuspjeh zbog kojega osjećaju snažnu nelagodu u društvu', pojašnjava klinička psihologinja Irene S. Levine.

Ako postoji mogućnost pomirenja, treba je iskoristiti, kažu stručnjaci. Možda ćete ponekad morati zatomiti ponos i preuzeti odgovornost, ali nagrada će biti vrijedna. Jednako tako, katkada je potrebno shvatiti i da nekim prijateljstvima nije suđeno da traju. Ako je to u pitanju, takvu ćete situaciju morati prihvatiti, preboljeti i nastaviti dalje, kažu stručnjaci.