TORTE I PRALINE

Isprobajte neodoljive zdrave recepte

23.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Blagdansku trpezu ove godine možete obogatiti delicijama bez šećera, jaja, maslaca i vrhnja. Bademove kapi, sendviči sa džemom od jagoda, čokoladni keksi s mentom, praline od brusnica i lješnjaka, samo su neki od odličnih deserta iz nove kuharice 'Deserti' autorice Aine McAteer, irske učiteljice kuhanja koja je svojim jelima osvojila holivudsku kremu poput Roberta Redforda, Piercea Brosnana, Nicole Kidman i Johna Cusacka

Aine McAteer dio je novog vala profesionalnih makrobiotičkih kuhara koji hrabro pomiču granice prirodne kuhinje, stvarajući jela koja su prekrasna za oko, osvježavajuće nova, nevjerojatno ukusna i jednako privlačna svima koji jednostavno vole dobro i zdravo jesti. Poznata je i kao 'kuharica slavnih', jer već godinama kuha za poznate glumce i glazbenike. Njome je oduševljena i Oprah Winfrey za čiju web stranicu piše redovnu kolumnu. U kuharici 'Deserti', koju je osmislila posebno za nakladničku kuću Planetopija, slavna kuharica donosi neodoljive recepte za prirodne i zdrave slastice kojima ćete teško odoljeti.



Izvrnuta torta od krušaka i badema
Izvrnuta torta od krušaka i badema

Kruške:

2 velike ili 3 male kruške
1 šalica kruškina ili jabučnog soka
1 šalica džema od marelica ili breskvi
1 žlica kuzua ili aru praha

Biskvit:

1½ šalica mljevenih badema
1 šalica rižina brašna
½ šalice pirova brašna
3 žličice praška za pecivo
¼ žličice morske soli
¾ šalice agavina sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
¾ šalice rižina mlijeka
½ šalice maslinova ili
suncokretova ulja
½ šalice nasjeckanih preprženih badema

Priprema:

Praline od brusnica i lješnjaka

Ogulite kruške, narežite po duljini na šest dijelova i odstranite koštice. Zakuhajte ih zajedno sa sokom u loncu. Ostavite da kuhaju poklopljene još tri do pet minuta. Žlicom izvadite kruške te dodajte džem u preostali sok. Kuzu ili aru prah otopite u malo vode ili soka te ulijte u lonac miješajući dok se smjesa ne zgusne. Ako postane pregusta, dodajte još malo soka da dobijete gusti umak. Pospite približno dvije žlice smjese po kruškama te ih uvaljajte da budu posve prekrivene smjesom. Ostatak smjese ostavite za posluživanje uz tortu.

Pećnicu zagrijte na 180° C. Suhe sastojke pomiješajte u posudi za miksanje. U drugoj posudi ili vrču pomiješajte sirup, ulje, ekstrakt vanilije i mlijeko pa ih izmiksajte sa suhim.

Kalup za torte ili posudu za pečenje od pireksa nauljite i dno prekrijte papirom za pečenje.
Kruške posložite po dnu i prelijte smjesom za biskvit. Pecite oko 40 minuta (čačkalicom ili nožem provjerite je li pečen).

Izvadite tortu iz pećnice i prije nego ju okrenete na tanjur za posluživanje, ostavite da stoji oko 10 minuta u kalupu. Preljev prelijte po torti, ravnomjerno ga rasporedite te po rubovima pospite preprženim bademima.


Praline od brusnica i lješnjaka

1 šalica čokoladnih listića ili tamne čokolade
1/3 šalice prženih i nasjeckanih lješnjaka
2 žlice kokosova ulja
1/3 šalice suhih brusnica
1 žličica naribane narančine kore
prstohvat morske soli



Priprema:

Otopite čokoladu. Dodajte kokosovo ulje i miješajte dok se ne rastopi. Umiješajte ostatak sastojaka.

Žlicom oblikujte smjesu u male praline i stavljajte ih na papir za kolače te potom u hladnjak da se ohlade.