NOVI POČETAK

Novogodišnje odluke – zašto i kako ih donosimo?

30.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Donošenje novogodišnjih odluka može biti čisti gubitak vremena ako o svemu nismo dobro promislili i ako će odluke ostati na papiru, no ukoliko su odluke dobro pripremljene i planirane, može to biti važan korak koji u najdrastičnijim slučajevima spašava život

Novu godinu mnogi vide kao na priliku za novi početak, pa nije čudno da baš u ovo doba donosimo odluke kojima želimo promijeniti i poboljšati život. Sve to sjajno zvuči, no istraživanja pokazuju da samo deset posto ljudi zaista dugoročno i provede svoje odluke. Nema tu velike tajne, tek disciplina i pokoji savjet za prevladavanje krize kad posustanemo.

Novogodišnje odluke moraju biti jasno definirane, zato ih je potrebno napisati i pronaći način da se dovoljno često na te odluke podsjetimo (ako ste odlučili smršavjeti, neka podsjetnik bude na hladnjaku, ako ste odlučili voditi uredniji život, neka se podsjetnik aktivira kao tihi alarm na mobitelu u situacijama koje unaprijed smatrate najkritičnijima, poput tulumarenja do sitnih sati i sl.).

Ne postavljajte si previsoke ciljeve. Umjesto da proglasite da želite izgubiti 20 kilograma do ljeta, budite realniji. Također, postavite li letvicu previsoko, vrlo brzo ćete shvatiti koliko je teško ostvariti cilj, pa ćete imati i opravdanje za odustajanje. Pametno bi bilo potražiti savjet stručnjaka u procjeni što je u vašem slučaju realno, posebno ako se radi o odlukama povezanim uz zdravlje, prehranu, psihičko stanje ili fizičku kondiciju.

Ne budite ni previše popustljivi prema sebi

S druge strane, ne budite ni previše popustljivi prema sebi. Nema velikih ciljeva bez ozbiljnijeg rada i odricanja, pa zato odluka da ćete dvaput u godini otići u teretanu nema nekog smisla, baš kao ni da ćete smanjiti pušenje sa 40 na 38 cigareta dnevno.

Ograničite se na jednu ili manji broj novogodišnjih odluka. Veliki broj odluka pokazuje da vam ni do jedne nije jako stalo te da ne znate dobro odrediti prioritete. Puno ciljeva o kojima treba istovremeno voditi računa rezultirat će velikom šansom da izgubite mogućnost fokusiranja, a time i vjerojatnost neuspjeha raste. Samo jedna, ali dobro promišljena i planirana odluka, ima puno veće šanse za uspjeh.

Opišite svoju odluku konkretnim izrazima.
Umjesto da kažete sami sebi da želite biti aktivniji, precizirajte da ćete redovito vježbati ili smanjiti gledanje televizije. Konkretni izrazi znače da ste dobro definirali što želite, ali i da ste jasno izrazili kojim djelima i zbivanjima se ta odluka može i treba realizirati.

Podijelite svoju odluku s ljudima od povjerenja,
po mogućnosti s onima s kojima provodite dosta vremena u svakodnevnom životu. Psiholozi koji su proučavali razloge neuspjeha novogodišnjih odluka zaključili su da oni koji ljude oko sebe učine dijelom svoje misije, barem na način da ih mogu povremeno 'provjeriti' i zapitati kako im ide, u pravilu imaju više uspjeha.

Redovito pratite vlastiti napredak. Shvatite ovo kao vrlo ozbiljan projekt – redovito čitajte sve što ste o tom projektu napisali, kako biste u svakom budućem trenutku znali koliko daleko ste odmakli u ostvarivanju svog cilja.

Podijelite glavni cilj na više manjih ciljeva s jasnim rokovima.
Ovo je posebno važno ako se radi o velikoj životnoj promjeni ili o odluci koja ima veze s ovisnostima. Odluka o mršavljenju ili prestanku pušenja je jednostavna, ali provođenje takvih odluka je mukotrpno i dugotrajno. Zato unaprijed, a po potrebi i u suradnji sa stručnjakom, treba definirati do kojeg datuma ćete smršavjeti prva dva kilograma, do kada ćete nositi nikotinske flastere i sl.