TATA OD FORMATA

Što svaki muškarac mora znati prije dolaska bebe

10.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Beba stiže. Vaš prijašnji život stavljen je na čekanje. Apstinencija od seksa, piva, spavanja - neizbježan je scenarij. Žongliranje između pelena, podrigivanja i dojenačkih grčeva novi je svijet koji će na jedno vrijeme potisnuti sve vaše hobije i želje. Želite se pripremiti što bolje, pa stoga poslušajte savjete iskusnih očeva

Bez obzira na to koliko puta pročitali knjige ili članke koje vam vaša draga gurne pod nos, nitko vam zapravo ne može reći kako je muškarcima nakon što stigne beba - osim tate koji je to sve prošao. Evo što oni kažu.

Što više seksa prije nego nastupi moratorij
Tijekom zadnjih mjeseci trudnoće, kako vašoj supruzi raste trbuh, vama bi mogao padati libido. No imajte na umu da liječnici strogo zabranjuju seks najmanje šest tjedana nakon poroda. Ruku na srce, ni vaša draga neće biti spremna odmah za hopa cupa. Stoga, posljednje mjesece trudnoće iskoristite za igrice udvoje jer ubrzo nastupa razdoblje apstinencije.

Gledati 'tamo dolje' u rađaonici
Budimo iskreni gospodo - dolazak novog života na svijet je nevjerojatan, ali veliki dio tog nevjerojatnog događaja je krvav, sluzav i sveukupno kaotičan. Babice u rađaoni mogle bi vas pozvati da pogledate tamo dolje, no ako mislite da jednostavno nećete moći, slobodno recite ne.

Kupite joj poklon
Muškarci su na porodu ženama velika potpora, no više-manje samo stoje i navijaju. Kako se ne biste osjećali kao totalni surfer na tuđim valovima, nagradite svoju dragu za takav izvanredan napor. Odriješite kesu i kupite joj neki komad nakita koji je oduvijek željela.

Postanite gospodar pelena
Bez obzira na to koliko ste dobri u kućanskim poslovima, presvlačiti vrišteću bebu koja se pritom i otima može biti teže nego riješiti Rubikovu kocku u pet poteza. No probajte što prije ovladati ovom vještinom. Iznenadit ćete se kada vidite koliko brzo i efikasno učinjen posao puno znači za uvođenje noćne rutine kod djeteta, a time i za vaš san. Svakako investirajte nešto novca u jastuke za novorođenčad u kojima vaša beba spava umotana kao sarma. Zapamtite: vježbom do savršenstva.

Presvlačenje vrišteće bebe koja se pritom i otima, vidjet ćete, nije nimalo lako
Pazite na postporođajnu depresiju
Kao i većina žena, i vaša će draga proći kroz razdoblje neočekivanih i neobjašnjivih emocionalnih uspona i padova nakon poroda. U nekim slučajevima padovi su prolazni i beznačajni. U onim ozbiljnim slučajevima mogu voditi do samoubojstva i znaju potrajati tjednima. Kako bilo, poslijeporođajna depresija je ozbiljna stvar i ako smatrate da je potrebno, odvedite suprugu liječniku što prije.

Naviknite se na kakicu i pričanje o kakici
Koliko god bili tolerantni na raznorazne gadosti, ništa vas ne može pripremiti na količinu priče o kakici jednom kada mali čovjek dođe u vaše živote. Ne samo da ćete morati čistiti kakicu (s odjeće, tepiha, posteljine i kauča), već ćete je morati vagati, procijeniti boju, miris, čvrstoću i teksturu. Budite pravi muškarac i očvrsnite svoj želudac.

Pripremite se na suludu količinu dječje opreme
Dobrodošli u doslovce najzatrpaniji period u svom životu. Auto sjedalice, krevetići, hranilice, tone odjeće, samo su krupni dio opreme. Na vrijeme kupite još jedan ormar u koji ćete stavljati nevjerojatne količine dječje robe.

Očinstvo = Seksi
Slobodne, a ponekad i zauzete žene obožavaju muškarce koji su prihvatili odgovornost. Naime, rijetko koja žena će odoljeti tati koji gura kolica. U svakom slučaju, ako i ne razmijeni koju riječ s vama, sigurno će vas odmjeriti i nabaciti osmijeh vama i bebaču. U svakom slučaju, novopečeni tata pravi je mamac za žene, a pozornost koju će dobiti pravi je melem za neispavanost i umor.